Jaglac – čisti krv i poboljšava zdravlje tokom proljeća
Ljekovitost jaglaca prepoznata je u 15. stoljeću, a posebno se koristio kod paraliza koje su bile posljedica moždanog udara. Danas se kao sredstvo za iskašljavanje i blagi sedativ koriste dvije vrste jaglaca. Obični jaglac (Primula vulgaris) koji se prepoznaje po prizemnim listovima i cvjetnim stabljikama kod nas je mnogo češći, ali nešto slabijeg djelovanja od ljekovitog jaglaca ili jagorčevine (Primula veris).
Ova biljka sadrži čitav niz ljekovitih materija, prije svega saponin koji djeluje na smekšavanje i rastvaranje sluzi. Saponin je uglavnom sadržan u korijenu, ali su spojevi saponina sadržani i u zelenoj čaški cvijeta i u listovima, pa cvjetove treba brati zajedno s čaškom.
Osim toga, zelena čaška sadrži vitamin C. Jaglac je kao jedna od prvih proljetnih biljaka neobično važan jer liječi sve katare, prekomjernu sluz, kašalj i gripozne pojave koje se pojavljuju krajem zime.
Nadoknađuje u organizmu istrošeni vitamin C.
Jaglac se preporučuje kao lijek kod teških bronhalnih katara, upale pluća ili hripavca. Osim toga, korijen, a i cvjetovi jaglaca, djeluju na čišćenje krvi i izlučuju sve one otrovne tvari koje utječu na stvaranje bolesti gihta i reumatizma.
Čaj za "proljetno čišćenje" krvi
Obični jaglac prvi je vjesnik proljeća. Mladi listovi izuzetno su bogati vitaminom C, a mogu se jesti u salatama, supama, miješanim varivima i vitaminskim čajevima. Mada nije osobito ukusno, pomaže protiv proljetnog umora.
Ovu vrstu jaglaca naći ćemo u cvatu od kraja februara do aprila, najviše na sunčanim, suhim livadama i obroncima, u voćnjacima, uz grmlje i na svjetlijim mjestima u listopadnim šumama. Lišće jaglaca ubrajamo među najbogatije izvore vitamina C.
Od cvjetova jaglaca rade se mnogi ljekoviti pripravci. Cvjetovi jaglaca mogu se pomiješati s jednakim dijelovima brezova i koprivina lista te od njega pripravljati čaj koji se upotrebljava za proljetno “čišćenje krvi”. Takav čaj pije se polagano, od dva do tri puta na dan.
Recepti za čaj protiv kašlja
Protiv dugotrajnog kašlja pomaže mješavina od 40 g korijena jaglaca, 20 g sjemenki anisa, 2 g sjemenki komorača i 20 g lista podbjela – od jedne kašičice mješavine pripremi se čaj koji se pije od dva do tri puta na dan, zaslađen medom.
Cvjetovi ranog jaglaca koriste se za ukrašavanje hrane i slatkiše
Rani jaglac, proljetni jaglac ili jagorčevina trajna je biljka koja za razliku od običnog jaglaca nosi na vrhu stabljike cvjetove složene u štitasti cvat koji je nagnut na jednu stranu. Cvjeta od marta do maja.
Ova lijepa biljka raste na brdskim livadama izloženim suncu, u svjetlijim listopadnim i miješanim šumama te na njihovim rubovima, među grmljem, osobito na brežuljcima s vapnenastom podlogom.