dobar za zdravlje tijela

Kiseli kupus kao lijek: Dijetetska namirnica koja spriječava rano starenje

Autor: ČuvajZdravlje.ba
FOTO: Ilustracija
U našem narodu kiseli kupus koristi se i kao hrana i lijek.

Prednost kiselog kupusa se nalazi u visokom procentu vitamina C. To nije sve. Kiseli kupus je popularan protiv mamurluka, dobar je za zdravlje tijela. Samo 100 grama kiselog kupusa sadrži 20 miligrama vitamina C.

To jača imunu odbranu i spriječava rano starenje ćelija i tkiva. Kiseli kupus također sadrži vitamine A, K i složene vitamine grupe B. Ove supstance spriječavaju brojne gastointestinalne patologije (na primjer čir na želucu i dvanaestopalačnom crijevu).

Kiseli kupus snižava holesterol u krvi i sprečava pojavu malignih ćelija. Odličan je kao dijetetski proizvod jer sadrži tartronsku kiselinu koja spriječava stvaranje masnih naslaga.

Recept:
Potrebno je:

2 glavice kupusa

6 većih mrkvi

so (40 gr na kilogram povrća)

voda

Priprema:

Kupus izrendajte, a zatim i mrkvu. Izmiješajte povrće pa stavljajte u plastično bure. Red povrća, pa red soli.

Zatim nalijte kupus sa vodom, toliko da ogrezne. Pritisnite povrće poklopcem pa kamenom kako bi se lijepo sleglo.

Zatim ostavite da ukisne. Nakon par dana provjerite, ako se pojavi pjena na kupusu, pokupite je.

Kad se kupus i mrkva ukisele, služite salatu. Nema zdravijeg obroka od ovog, prenosi Krstarica.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba