Evo kako se konzumira

Kukuruzna svila: Prirodni lijek za giht i celulit

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Ilustracija
Iako se čaj može pripremati i od zrna kukuruza pečenih u rerni, u ljekovite svrhe češće se koristi kukuruzna svila. Ova tanka, sjajna vlakna između ljuske kukuruza i klipa igraju ključnu ulogu u rastu i očuvanju sočnosti zrna. Kukuruzna svila može se koristiti svježa, ali se često suši prije nego što se koristi za pripremu čaja, ekstrakta ili u obliku tableta. Svježe svilene niti mogu se koristiti i kao preljev za salate, krompir, juhe, sendviče i tortilje.

Ljekovita svojstva kukuruzne svile

U tradicionalnoj medicini, kukuruzna svila koristi se za liječenje različitih stanja kao što su cistitis, zadržavanje vode, bubrežni kamenci i giht. Također se smatra korisnom za poremećaje jetre, žuči, dijabetes i visok krvni pritisak. Za pripremu čaja, jednostavno ostavite kukuruzovu svilu u vrućoj vodi pet minuta, zatim procijedite.

Koristi u tradicionalnoj medicini

U tradicionalnoj kineskoj i indijanskoj medicini, kukuruzna svila koristi se za liječenje malarije, problema s prostatom, infekcija urinarnog trakta i bolesti srca. Recentna istraživanja sugeriraju da može pomoći u smanjenju krvnog tlaka, holesterola, šećera u krvi i upalnih stanja.

Prednosti za probavu i krvni pritisak

Čaj od kukuruzne svile pomaže u poticanju probave stimulirajući izlučivanje žuči iz jetre, što poboljšava probavu hrane. Također može biti učinkovit za visoki krvni tlak jer pomaže u eliminaciji viška tekućine iz tijela, što može poslužiti kao prirodna alternativa diureticima. Flavonoidi u kukuruznoj svili poboljšavaju razinu holesterola smanjujući trigliceride i LDL holesterol.

Kao diuretik, čaj od kukuruzne svile može pomoći u čišćenju organizma, mršavljenju i sprječavanju infekcija mokraćnog sustava. Također je blag i siguran za trudnice, pomažući u ublažavanju edema koji su česta pojava u trudnoći. Žene često konzumiraju ovaj čaj za menstrualne tegobe ili za smanjenje celulita.

Kako pripremiti čaj od kukuruzne svile

Za pripremu čaja od kukuruzne svile, stavite šaku kukuruzne svile u čajnik i prelijte s dvije šolje kipuće vode. Ostavite da odstoji 10 minuta, a zatim ocijedite prije posluživanja.

Čaj od kukuruznih sjemenki

Ako želite pripremiti čaj od kukuruznih sjemenki, uzmite sjemenke s dva velika klipa kukuruza. Raširite ih na papir za pečenje i pecite na 160°C, često miješajući, dok ne postanu zlatne i izgube svu vlagu. Istresite sjemenke u lonac i dodajte kipuću vodu. Smanjite vatru i kuhajte pokriveno oko 40 minuta, a zatim povećajte vatru i kuhajte još 10 minuta. Maknite s vatre i bacite klipove. Ovaj čaj može pomoći u ublažavanju gladi između obroka i koristi se protiv anemije i zatvora.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba