Maslačak popravlja krvnu sliku, liječi jetru i bubrege i reguliše šećer
A za to imate dovoljno dobrih razloga jer osim što je odlična hrana, maslačak zahvaljujući svojoj ljekovitosti zauzima važno mjesto u prirodnoj medicini. Osim toga, on je jedna od rijetkih biljaka koja je iskoristiva i jestiva od korijena do cvijeta.
Brojne su njegove dobrobiti za naše zdravlje
Moćni je antioksidans, čisti jetru, krv, snažan je dijuretik, dakle čisti i bubrege, pomaže kod urinarnih infekcija. Recentne studije pokazuju pozitivan utjecaj maslačka na ženske hormone i reproduktivne organe pa se preporučuje u menopauzi.
Istraživanja pokazuju i njegovu učinkovitost u reguliranju nivoa šećera u krvi pa se preporučuje i kod dijabetesa. Stabljike ovog cvijeta reguliraju metabolizam, pospješit će rastvaranje žuči i pomoći kod želučanih tegoba.
Njegove cvjetove najbolje je brati tokom sunčanog dana, kad su otvoreni, a potom ih možete pohovati ili dodati salati. Od njih se pravi i svježi sirup protiv kašlja, kao i mast koja pomaže kod hemoroida.
Možete napraviti i sirup od cvjetova maslačka, koji je odličan za jačanje otpornosti organizma, čišćenje krvi i regulaciju probave. U dvije litre vode prokuhajte dvije šoljice cvjetova maslačka. Procijedite i dodajte 1 kg meda i sok od dva limuna. Potom kuhajte na laganoj vatri i neprestano miješajte, dok ne dobijete sirup. Uspite ga u čistu staklenu bocu i dobro zatvorite. Uzimajte jednu kašiku dva do tri puta na dan.
I čaj pomaže
Čaj od listova maslačka pomaže u smanjenju raka dojke, a čaj od korijena maslačka pomaže u prevenciji širenja stanica raka dojke i prostate. Zbog brojnih drugih utjecaja na zdravlje trebalo bi ga uvrstiti u redovnu prehranu. Možete ga koristiti poput špinata, dodavati u salatu, od njega se prave umaci, dodaje se tjesteninama, riži, u supe ili se od njega uz dodatak drugog bilja može napraviti ukusan smoothie.
Djeluje kao blagi laksativ koji potiče probavu, popravlja krvnu sliku, stimulira apetit i uravnotežuje prirodne i korisne bakterije u crijevima.