Posadite je

Metvica je ima antikancerogeno djelovanje, poboljšava pamćenje i povoljno utiče na probavu

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Ilustracija
Metvica je višenamjenska biljka koja se ističe svojim raznovrsnim koristima za zdravlje. Od antioksidativnih svojstava do potencijalnih prednosti za pamćenje i probavu, metvica je postala omiljeni dodatak prehrani za mnoge ljude širom svijeta.

Antikancerogeno djelovanje

Jedna od najvažnijih karakteristika metvice je njezino antikancerogeno djelovanje. Istraživanja su pokazala da ekstrakti metvice mogu imati zaštitni učinak protiv određenih tipova karcinoma, poput karcinoma debelog crijeva i dojke. Ovo svojstvo povezano je s prisustvom fitokemikalija poput mentola i mentona, koji posjeduju snažna antioksidativna svojstva i mogu pomoći u borbi protiv oštećenja stanica uzrokovanih slobodnim radikalima.

Poboljšanje pamćenja

Još jedna značajna korist metvice je njeno pozitivno djelovanje na kognitivne funkcije, uključujući pamćenje. Miris metvice može potaknuti aktivnost mozga i poboljšati koncentraciju i sposobnost pamćenja. Stoga se metvica često koristi kao prirodni način poboljšanja mentalne jasnoće i budnosti.

Povoljno djelovanje na probavu

Metvica je dugotrajno poznata po svojim blagotvornim učincima na probavni sistem. Ulje metvice ima svojstva koja opuštaju glatke mišiće crijeva, olakšavajući probavu i smanjujući simptome poput nadutosti, grčeva i gastrointestinalnih nelagoda. Čaj od metvice također može pomoći u ublažavanju mučnine te potaknuti apetit.

Kako konzumirati metvicu?

Postoji više načina kako možete uključiti metvicu u svoju prehranu. Svježu metvicu možete dodati u salate, smoothieje ili vodu s limunom za osvježavajući napitak. Također, sušena metvica može se koristiti za pripremu čajeva ili dodati u razna jela kako bi im dodala svježinu i aromu.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba