Prirodni eliksir

Moćni napitak od cvekle: Čisti tijelo i podstiče imunitet

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Freepik
Na Instagram profilu travara sa Velebita, poznatog pod imenom Dida Zvonko, objavljen je recept za napitak koji Rusi koriste već više od pet stotina godina – kvas od cikle.

„Slušaj, zlato moje, Rusi ovo piju vijekovima. Ne kupuju ga u radnji niti u apoteci – nego ga prave kod kuće, u tegli. Kod njih kvas ide umjesto Coca-Cole. A ja sad složio i, vjeruj mi, izgleda pravo čudo!“, kaže Dida.

Kako napraviti kvas od cvekle?

U teglu ubaciti tri svježe cvekle isječene na kockice.

Dodati malo mirođije, šaku sjemenki slačice, dvije kašike soli i sve preliti prokuhanom vodom.

Pokriti gazom ili papirom za pečenje i ostaviti da odstoji dok ne počne fermentacija.

Svaki dan napitak promiješati drvenom kašikom da ne bi uplivao i pokvario se.

Nakon 5–7 dana dobijete piće rubin-crvene boje. Cvekla da svoj okus i boju, ali se na kraju baci, ne jede se.

Kad je gotovo, procijediti i sipati u boce. Čuvati u frižideru i piti po pola decilitra dnevno desetak dana, pa napraviti pauzu.

U frižideru može stajati do dvije sedmice – osim ako, kako Dida kaže, „ne nestane prije nego što se ohladi“.

Zašto je kvas zdrav?

  • pomaže čišćenju jetre i krvi,
  • ubrzava probavu i djeluje blago laksativno,
  • ublažava nadutost i grčeve,
  • potpomaže izbacivanje toksina,
  • hrani crijeva korisnim bakterijama (prirodni probiotik),
  • osigurava minerale i vraća energiju,
  • jača prirodni imunitet.

Ko ga smije piti?

Odrasli – preporučuje se 50–100 ml dnevno.
Djeca – samo nekoliko gutljaja i ne svaki dan, jer je slan.
Dijabetičari – uglavnom sigurno, jer se šećer troši tokom fermentacije, ali treba probati postepeno.
Osobe s bubrežnim problemima ili kamenom – trebaju biti oprezne zbog oksalata.
Trudnice i dojilje – u manjim količinama, ako im prija.
Osobe sa osjetljivim želucem – bolje probati razblaženu verziju.

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba