Više od začina za pizzu

Origano: Višenamjenski začin s iznimnim zdravstvenim prednostima

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Ilustracija
Origano, biljka poznata i kao divlji mažuran, ima svoje korijene u južnoj Europi, ali se može naći i u divljini Poljske, Azije, Sjeverne Amerike i Afrike. Danas je prepoznat kao jedan od najzdravijih začina na svijetu, nudeći mnogo više od jednostavnog okusa koji poznajemo iz pizze.

Podrška probavnom sistemu

Aktivni spojevi u origanu potiču proizvodnju žuči što pomaže u probavi masti te ublažava bolove u trbuhu, probavne smetnje, proljev i gastritis.

Antimikrobna svojstva

Origano je bogat karvakrolom i timolom, moćnim antimikrobnim spojevima koji pomažu u borbi protiv bakterija, virusa i gljivica. Ovo ga čini učinkovitim za prevenciju i liječenje infekcija disajnih puteva i probavnog trakta.

Antioksidativna zaštita

Sadrži polifenole i flavonoide koji neutraliziraju slobodne radikale u tijelu, smanjuju upale i pomažu u prevenciji kroničnih bolesti.

Jačanje imunološkog sistema

Redovna konzumacija origana podržava imunološku funkciju tijela zahvaljujući vitaminima C i A te njegovim antimikrobnim i protuupalnim svojstvima.

Poboljšanje respiratornog zdravlja

Tradicionalno se koristi za ublažavanje simptoma respiratornih bolesti poput kašlja, bronhitisa i sinusitisa te olakšava iskašljavanje i smanjuje upalu dišnih puteva.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba