Zdravlje u jednoj zvjezdici

Zaboravite žvake! Ovo je biljka koja vam osvježava dah i štiti vas od gripe

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Freepik
Dok se hladniji dani polako uvlače u naše domove, sa sobom donose i sezonske prehlade, viruse i gripu.

Iako su čajevi, med i limun već dobro poznati borci protiv ovih neprijatnosti, postoji jedan začin koji često ostane u sjeni – zvjezdasti anis.

Ova neobična biljka, prepoznatljivog oblika zvijezde, nije samo začin koji daje poseban okus jelima – ona krije moćne sastojke koji djeluju kao prirodni antibiotik i saveznik našeg imuniteta.

Zašto baš poslije jela?

Žvakanje jednog ploda zvjezdastog anisa poslije obroka ima više koristi nego što biste pomislili:

Poboljšava probavu – anis pomaže opuštanju mišića u probavnom traktu, smanjuje nadutost i podstiče lučenje probavnih sokova.

Osvježava dah – prirodna eterična ulja u anisu ostavljaju osvježavajući osjećaj u ustima i bore se protiv neugodnih mirisa.

Djeluje protiv virusa i gripe – anis sadrži sastojak šikimičnu kiselinu (shikimic acid), koji se koristi i u proizvodnji nekih farmaceutskih lijekova protiv gripe.

Prirodna zaštita tokom sezone prehlada

Zvjezdasti anis nije čudotvoran lijek, ali može biti snažan saveznik ako ga redovno konzumiramo. Pored žvakanja nakon jela, anis se može koristiti i kao čaj:

Čaj od anisa – dvije ili tri zvjezdice preliti vrelom vodom, ostaviti desetak minuta da pusti aromu i piti dok je topao. Ovaj napitak može pomoći kod kašlja, grlobolje i začepljenog nosa.

Još nekoliko savjeta

Kupujte pravi zvjezdasti anis (Illicium verum) – jer postoji i japanski anis koji je otrovan i nije za konzumaciju.
Nije preporučljivo pretjerivati – jedna do dvije zvjezdice dnevno su sasvim dovoljne.
Anis nije zamjena za terapiju, ali kao dodatak zdravim navikama, može učiniti veliku razliku.

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba