Osvježavajući eliksir ljeta

Zova: Jača imunitet i ublažava simptome prehlade

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Pexels
Zova (lat. Sambucus nigra), poznata i kao bazga, jedna je od najcjenjenijih biljaka u narodnoj medicini širom Balkana.

Njeni mirisni cvjetovi i tamni bobičasti plodovi koriste se stoljećima za jačanje imuniteta, borbu protiv prehlade, izbacivanje toksina i njegu kože. Lako dostupna, mirisna i snažna, zova je pravi dar prirode.

Ljekovita svojstva zove

Zova ima izuzetno širok spektar djelovanja, zahvaljujući brojnim korisnim sastojcima:

  • Jača imunitet – bogata antioksidansima i flavonoidima, zova potiče odbrambene mehanizme organizma
  • Smanjuje simptome gripe i prehlade – djeluje kao prirodni antivirusni i antibakterijski agens
  • Podstiče znojenje i izbacivanje toksina – efikasna kod snižavanja temperature
  • Poboljšava varenje i olakšava pražnjenje crijeva – djeluje blago laksativno
  • Djeluje protuupalno i diuretski – čaj od cvijeta zove koristi se i kod upale mokraćnih puteva
  • Njega kože – ekstrakt zove se koristi za tretiranje akni, ekcema i u prirodnoj kozmetici     

Šta se može napraviti od zove?

Zova je svestrana biljka, te se koristi i u kuhinji i u narodnoj medicini.

Evo najpopularnijih načina upotrebe:

  • Sirup od zove – prirodni eliksir za imunitet
  • Čaj od cvijeta zove
  • Pekmez od bobica zove
  • Tinktura od bobica zove

Recept za domaći sirup od zove:

Sastojci

  • 20 do 30 svježih cvjetova zove
  • 2 litra vode
  • 2 limuna (neprskana, oprana i narezana na kolutove)
  • 1,5 – 2 kg šećera (po želji)
  • 1 kesica limuntusa (ili 2 kašike limunske kiseline)

Priprema:

Cvjetove očistite (ne prati pod vodom da ne izgubite mirisni polen!) i stavite ih u veću posudu. Dodajte narezane limune i 2 litra vode. Pokrijte gazom ili čistom krpom i ostavite da stoji 24–48 sati na hladnom i sjenovitom mjestu (ne na direktnom suncu).

Nakon maceracije, procijedite tečnost kroz gazu ili gusto cjedilo.

U procijeđenu tečnost dodajte šećer i limunsku kiselinu, pa sve kuhajte lagano 15–20 minuta dok se šećer potpuno ne otopi. Sipajte vruć sirup u sterilizirane boce, odmah zatvorite i ostavite da se ohladi.

Sirup se razblažuje s vodom u omjeru po želji (npr. 1:5 ili 1:6). Čuvati u frižideru nakon otvaranja.

Dodaj malo menta listova ili krišku limete u čašu s razblaženim sirupom za dodatnu svježinu i dobit ćete savršeno ljetno piće!

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba