Vaskularni hirurzi preporučuju

Ako predugo sjedite poslušajte ove savjete za bolje zdravlje vena

Autor: ČuvajZdravlje.ba
FOTO: Ilustracija
Ponekad nismo ni svjesni koliko određene navike koje imamo utiču na naš život, a posebno na zdravlje. Predugo sjedenje, malo hodanje, nedovoljno hidratacija – sve ove navike utiču na zdravlje kardiovaskularnog sistema, a pretjerano izlaganje ovim lošim navikama može imati loše posljedice.

HuffPost je zamolio nekoliko vaskularnih hirurga da izaberu navike koje su mnogi ljudi izbacili iz svog života, a sve kako bi osigurali najbolje moguće zdravlje krvnih sudova.

Ne sjede i ne stoje predugo na jednom mjestu Doktor Tikva Džejkobs ističe da se „kao vaskularni hirurg specijalizovan za venske bolesti trudim da nikada ne stojim ili sedim na jednom mestu predugo“. Nadalje je objasnila da vene u našim nogama moraju raditi protiv gravitacije kako bi vratile krv u srce, prenosi etto.ba

"Imaju zaliske koji sprečavaju gravitaciju da povuče krv natrag prema našim stopalima, ali s vremenom, ovi zalisci mogu postati sporije da se zatvaraju, dozvoljavajući malo krvi da se vrati prema stopalima i potkoljenicama. Ovaj dodatni volumen krvi može uzrokovati težinu, umor, i otekline", dodala je. je doktor.

Da biste izbjegli nelagodu i održali dobru cirkulaciju, uključite redovno hodanje ili lupkanje nožnim prstima u svoju dnevnu rutinu.

"Svaki korak koji preduzmemo kontrahira mišiće potkoljenice, a ta kontrakcija djeluje kao pumpa koja pomaže guranju krvi natrag u srce. Često govorim svojim pacijentima da ako kuhaju u kuhinji, trebaju hodati ili marširati u mjestu kako bi se aktivirali Pacijentima koji satima sjede za stolom savjetujem da svaki sat ustaju i prošetaju”, objasnio je Jacobs.

Ne zaboravljaju ni na kompresijske čarape, posebno prije ljeta

Vaskularni hirurg, Xiaoyi Teng, objasnio je za HuffPost: "Kompresijske čarape su čarape koje koriste blagi pritisak za poboljšanje zdravlja vena i smanjenje količine tečnosti koja se nakuplja u nogama. Kada stojimo ili sedimo duži vremenski period, tečnost i krv imaju tendenciju da se akumuliraju u venama nogu, što s vremenom uzrokuje neugodno oticanje, dugoročno, to može dovesti do pucanja osjetljivih zalistaka u venama, što rezultira većim nakupljanjem tekućine, slomljenim kapilarima i proširenim venama.

Kompresijske čarape mogu biti od velike pomoći u prevenciji ovih i drugih potencijalno ozbiljnijih posljedica, posebno ako već imate problema s venama.

"Ono što najviše iznenađuje pacijente je to što vjerujem da bilo tko s problemima s venama nikada više ne bi trebao ući u avion bez kompresijskih čarapa za podršku", kaže vaskularni hirurg J. Mark Rheudasil. "Letenje je povezano s rizikom od nastanka krvnih ugrušaka, a pacijenti sa abnormalnim venama imaju neznatno povećan rizik od stvaranja ugrušaka. Što je let duži, to je ova preporuka važnija", dodao je.

Ne puše cigarete i ne provode vrijeme u zatvorenom prostoru sa pušačima

Kao jednu od navika koju ne prakticira, vaskularna kirurginja Sheila Blumberg otkrila je da izbjegava izlaganje cigaretama. "Ne postoji ništa otrovnije za vene i arterije od čestica u dimu, vapeu i slično. Šteta je nepovratna, a ja želim da zaštitim svoje krvne sudove koliko god mogu", tvrdi doktor.

Kada pušite, arterije i vene su u opasnosti od ozbiljnih štetnih promjena.

"Pušenje uzrokuje stvrdnjavanje i ukočenost krvnih sudova i povezano je s bolestima vena", objašnjava Teng, dodajući: "Pušači također često imaju mnogo teže zacjeljivanje rana ili čireva uzrokovanih problemima s cirkulacijom ili operacijom. Jedna od najboljih stvari koje osoba može učiniti kako bi se smanjio rizik od neophodnih procedura ili operacija je prestanak pušenja".

Ne zaboravljaju da podignu noge radi bolje cirkulacije

"Jedan od načina da se poboljša venska cirkulacija je podizanje stopala, što pomaže tijelu da koristi gravitaciju da vrati krv u srce", objasnio je Jacobs.

Dakle, ako trebate neko vrijeme da sjedite ili legnete, razmislite o podizanju nogu kako biste omogućili gravitaciji da odvodi tekućinu i krv iz vaših nogu. Ova navika "smanjuje pritisak na noge i pomaže u smanjenju pritiska u venama", rekao je Teng za HuffPost.

Ne zaboravljaju na važnost hidratacije

Hidratacija ima beskrajne prednosti za tijelo, pa ne čudi da je hidratacija dobra i za zdravlje krvnih žila.

"Izbjegavam dehidraciju i pokušavam da pijem barem jednu litru vode dnevno. To sprječava da krv postane previše viskozna ili ljepljiva i čini mi se bolje jer smanjujem rizik od krvnih ugrušaka, posebno kada putujem", objasnio je Blumberg.

Ne preskaču vježbe

Poput hidratacije, prednosti redovne fizičke aktivnosti proširuju se i na cirkulatorni sistem.

"Vježbanje je korisno jer pokreće krv. Također pomaže ljudima da izbjegnu višak kilograma, što je svakako faktor koji doprinosi problemima s venama", zaključio je Rheudasil.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba