Autoimuna bolest

Celijakija: Šta trebate znati?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Ilustracija
Celijakija je autoimuna bolest koja zahvata probavni sistem i uzrokuje ozbiljnu reakciju na gluten, protein koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži. Kod osoba s celijakijom, konzumiranje glutena izaziva upalu u tankom crijevu, što može oštetiti resice u crijevima i onemogućiti apsorpciju hranjivih tvari. To može dovesti do raznih zdravstvenih problema i komplikacija ako se ne dijagnosticira i ne liječi pravilno.

Simptomi celijakije mogu varirati od osobe do osobe i mogu se manifestirati na različite načine. Neki od uobičajenih simptoma uključuju:

  • Bolovi u trbuhu i nadutost
  • hronični proljev ili zatvor
  • Gubitak težine i/ili problemi s rastom kod djece
  • Umor i iscrpljenost
  • Anemija
  • Bolovi u kostima i zglobovima
  • Glavobolje i problemi s koncentracijom
  • Osip na koži ili svrbež

Dijagnoza

Dijagnoza celijakije obično uključuje fizički pregled, analize krvi radi provjere razine određenih antitijela i biopsiju tankog crijeva radi potvrde oštećenja resica. Ako se postavi dijagnoza celijakije, osobi se preporučuje stroga bezglutenska prehrana kao jedini način liječenja.

Upravljanje celijakijom zahtijeva pažljivo planiranje prehrane kako bi se izbjegao gluten. To uključuje izbjegavanje namirnica koje sadrže pšenicu, ječam, raž i njihove derivate. Srećom, danas postoji mnogo bezglutenskih alternativa za tipične prehrambene proizvode, kao i mnogo restorana i trgovina koje nude bezglutenske opcije.

Osim toga, važno je educirati porodicu, prijatelje i osoblje restorana o važnosti izbjegavanja glutena kako bi se spriječilo slučajno unošenje u prehranu. Redovne posjete doktoru ili nutricionistu mogu pomoći u praćenju stanja i osiguranju adekvatne prehrane.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba