Ključni mineral

Evo kako da prepoznate nedostatak željeza u organizmu

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Ilustracija
Željezo je ključni mineral neophodan za brojne vitalne funkcije u tijelu, kao što su prijenos kisika putem hemoglobina, podrška vezivnom tkivu poput tetiva i ligamenata te sudjelovanje u proizvodnji hormona. Unatoč svojoj važnosti, nedostatak željeza čest je problem, posebno među ženama reproduktivne dobi.

Uzroci niskog željeza:

Dijetalni faktori

Nedovoljan unos hrane bogate željezom, često viđen u veganskoj ili vegetarijanskoj prehrani, može doprinijeti nedostatku. Namirnice poput mesa, peradi, ribe te biljne opcije kao što su grah, leća, orašasti plodovi, i zeleno lisnato povrće važni su izvori željeza.

Poteškoće s apsorpcijom

Određeni faktori mogu smanjiti apsorpciju željeza iz hrane. Tanini i oksalati, spojevi prisutni u kafi, čaju i određenim vrstama hrane, mogu inhibirati apsorpciju željeza. Također, kalcij iz mlijeka te neki lijekovi mogu ometati njegovu apsorpciju.

Medicinski uslovi

Hronične bolesti poput celijakije, Crohnove bolesti, bubrežnih problema ili raka mogu uticati na sposobnost tijela da apsorbira i koristi željezo iz hrane.

Fiziološki uslovi

Trudnoća, dojenje te brzi rast kod djece i adolescenata povećavaju potrebu za željezom, što može dovesti do niskog nivoa ako unos nije adekvatan.

Lijekovi

Određeni lijekovi kao što su inhibitori protonske pumpe ili antibiotici mogu smanjiti apsorpciju željeza ili uzrokovati komplikacije koje dovode do gubitka željeza.

Simptomi nedostatka željeza:

Nizak nivo željeza mogu dovesti do anemije, što se očituje simptomima kao što su umor, blijeda koža, lomljivi nokti, glavobolje, kratkoća daha i žudnja za neobičnim tvarima poput leda ili zemlje.

Šta učiniti kod niskog željeza

Ako sumnjate na nedostatak željeza, važno je konsultovati se s doktorom radi dijagnoze i plana liječenja. Doktor može preporučiti dodatke željeza ili promjene u prehrani kako bi se povećao unos ovog vitalnog minerala.

U prehranu je korisno uključiti namirnice koje su izvor željeza, kao što su crveno meso, perad, riba, orašasti plodovi, sjemenke, zeleno lisnato povrće te obogatiti prehranu cjelovitim žitaricama i mahunarkama.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba