Postoji u različitim oblicima

Hormonska terapija za menopauzu: Sigurnost, prednosti i rizici

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Ilustracija
Menopauza je prirodna faza u životu svake žene koja obično započinje između 45. i 55. godine života. U ovom periodu tijelo postupno prestaje proizvoditi estrogen i progesteron, što rezultira raznim simptomima poput vrućih valova, noćnog znojenja, promjena raspoloženja i problema sa spavanjem. Da bi ublažile ove simptome, mnoge žene okreću se hormonskoj terapiji (HT). Međutim, pitanje sigurnosti hormonske terapije i dalje je predmet rasprave.

Hormonska terapija za menopauzu uključuje upotrebu hormona estrogena i/ili progesterona kako bi se nadoknadili nedostajući hormoni u tijelu tokom menopauze. Postoje različiti oblici hormonske terapije, uključujući tablete, flasteri, kreme, gelovi i injekcije.

Prednosti hormonske terapije

Ublažavanje simptoma menopauze

Hormonska terapija može učinkovito smanjiti ili čak eliminisati simptome menopauze poput vrućih valova, noćnog znojenja, suhoće vagine i promjena raspoloženja.

Prevencija osteoporoze

Estrogen pomaže u održavanju zdrave gustoće kostiju, pa hormonska terapija može smanjiti rizik od osteoporoze i fraktura kod žena u menopauzi.

Poboljšanje kvalitete života

Mnoge žene koje koriste hormonsku terapiju izvješćuju o poboljšanoj kvaliteti života, posebno kada su simptomi menopauze ozbiljni i ometaju svakodnevne aktivnosti.

Rizici hormonske terapije

Povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti

Neki studije sugerišu da dugotrajna upotreba hormonske terapije može povećati rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i krvnih ugrušaka.

Povećan rizik od karcinoma

Hormonska terapija može povećati rizik od određenih vrsta karcinoma, poput raka dojke i raka endometrija.

Nuspojave

Hormonska terapija može uzrokovati nuspojave poput nadutosti, osjetljivosti dojki, glavobolja i promjena u raspoloženju.

Sigurnost hormonske terapije

Sigurnost hormonske terapije ovisi o individualnim faktorima poput dobi, zdravstvenog stanja, porodične historije bolesti i ličnih preferenci. Prije nego što se odlučite za hormonsku terapiju, važno je razgovarati s doktorom kako biste procijenili prednosti i rizike te odabrali najbolju opciju za svoje potrebe.

Alternativni tretmani

Za žene koje su zabrinute zbog rizika od hormonske terapije, postoje i brojni alternativni tretmani koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma menopauze. To uključuje promjene u načinu života poput pravilne prehrane, redovne tjelesne aktivnosti, upotrebu biljnih dodataka poput crvene djeteline ili sjemenki lana te tehnike opuštanja poput joge ili meditacije.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba