istraživanje

Hrana koja je bori protiv upala u organizmu

Autor: ČuvajZdravlje.ba
FOTO: Ilustracija
Namirnice koje jedemo mogu smanjiti ili pogoršati upalu u tijelu. Dr. Priye Reddy, reumatologinja iz Southwest Florida Rheumatology, za Everyday Health je izjavila da namirnice označene kao “protuupalne” obično sadrže prirodne spojeve koji pomažu tijelu da spriječi ili se bori protiv upale.

Iako je određena količina upale prirodan odgovor imunološkog sistema, kronična upala može pogoršati stanja poput dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti, raka i artritisa.

Istraživanje pokazuje da uključivanje određenih namirnica u prehranu može pomoći u smanjenju upale, što potencijalno smanjuje rizik od kroničnih bolesti, kognitivnog pada i usporava napredovanje bolesti.

Hrana protiv upala u organizmu bogata je polifenolima, flavonoidima, omega-3 masnim kiselinama, vitaminom E te prebioticima i probioticima. Ovi spojevi nalaze se u namirnicama bogatim vlaknima, antioksidansima, vitaminima, mineralima, zdravim mastima i drugim važnim nutrijentima, prenosi Kreni zdravo.

Hrana protiv upala u organizmu

Nije uvijek lako prepoznati koje namirnice bore protiv upale, no prirodno šarene, cjelovite namirnice poput voća, povrća i biljaka često su siguran izbor.

Pokušajte unositi raznobojne namirnice kako biste dobili puni spektar protuupalnih nutrijenata.
 
Evo koja je najčešće preporučena hrana protiv upala u organizmu.

Cjelovite žitarice

Cjelovite žitarice bogate su vlaknima i punjene vitaminima i antioksidansima koji pomažu smanjiti upalu.

Metaanaliza devet studija je pokazala da konzumacija većih količina cjelovitih žitarica ima povezanost s nižim markerima upale. Cjelovite žitarice također pomažu u ravnoteži šećera u krvi, što je važno jer višak šećera može pridonijeti kroničnoj upali.

Masna riba

Masne ribe poput lososa, tune i srdela bogate su omega-3 masnim kiselinama koje imaju protuupalni učinak. Studija je pokazala da svakodnevna konzumacija masnih riba može smanjiti upalu kod ljudi s visokim rizikom od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi, uključujući bademe, orahe i brazilske orahe, puni su zdravih masti, proteina i antioksidansa koji mogu smanjiti upalu. Orašasti plodovi mogu pomoći u smanjenju markera upale u krvi i borbi protiv oksidativnog stresa koji može izazvati upalu.

Bobičasto voće

Bobičasto voće poput jagoda i borovnica bogato je antioksidansima nazvanim antocijanini koji pomažu u regulaciji upale. Ovo voće je ukusan način za dodavanje protuupalnih nutrijenata u vašu prehranu.

Mahunarke

Grahorice i mahunarke izvrstan su izvor biljnih proteina i vlakana, koji podržavaju zdravlje crijeva i pomažu u upravljanju upalom. Tamne grahorice poput crnog graha su bogate antioksidansima, a leća sadrži polifenole koji također djeluju protiv upale.

Citrusno voće

Citrusno voće poput naranči, limuna i grejpa bogato je vitaminom C i antioksidansima, uključujući flavonoide, koji mogu pomoći u smanjenju upale.

Zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće poput špinata, kelja i rukole bogato je vitaminima i mineralima koji djeluju kao antioksidansi. Ova zelenila sadrže karotenoide koji pomažu blokirati putove upale i smanjuju proizvodnju citokina, što je povezano s upalom.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje ključni je sastojak mediteranske prehrane i dokazano ima snažan protuupalni učinak. Sadrži oleinsku kiselinu koja pomaže u ravnoteži upalnih tvari u tijelu, i oleokantal, spoj koji ima učinke slične ibuprofenu.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba