nedostatak enzima

Kad od mlijeka boli stomak: Kako prepoznati i ublažiti simptome netolerancije na laktozu?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
FOTO: Ilustracija
Nadutost, grčevi, mučnina i druge tegobe nakon što ste jeli mlečne proizvode mogu da budu znak netolerancije na laktozu. Ova pojava je sve češća, a njen glavni uzrok leži u nedostatku enzima laktaze, potrebnog za varenje mlečnog šećera.

Ako ste primetili da nakon obroka koji uključuju mleko ili mlečne proizvodima osećate nadutost, često imate dijareju, a ponekad čak i zatvor, moguće je da vaše telo ne podnosi laktozu. U ovim situacijama mogu se javiti i grčevi, mučnina, gorušica i osećaj težine u stomaku. 
 
Netolerancija na laktozu javlja se kada organizmu nedostaje enzim laktaza, čija je uloga da razgradi laktozu - mlečni šećer koji se nalazi u mleku i mlečnim proizvodima. Bez laktaze, laktoza ostaje nesvarena i odlazi u debelo crevo, gde započinje fermentaciju, što izaziva neprijatne gasove i druge simptome.

Količina laktoze u mlečnim proizvodima zavisi od načina prerade. Važno je znati da je prisutnaiu mnogim prerađenim namirnicama kao što su sosovi, supe i prelivi, koji često sadrže mleko u prahu. Da li ste znali da je prisutna u najmanje 20 odsto lekova? Takođe, ovaj šećer se ne uništava kuvanjem, pa ni termička obrada mleka neće smanjiti njegove količine.

Kako ublažiti simptome? 

Potpuno izbacivanje ili smanjenje unošenja mleka i proizvoda s laktozom značajno smanjuje stomačne tegobe. Kod nekih ljudi moguće je čak i podstaći telo da ponovo proizvodi enzim laktazu. Privremenim odustajanjem od mlečnih proizvoda, a zatim postepenim vraćanjem laktoze u ishranu, organizam može da bude stimulisan na stvaranje veće količine ovog enzima.
Kod sekundarnog oblika netolerancije na laktozu, koji je privremen i vezan za upalne procese u crevima, oporavkom sluznice simptomi se često povlače i probava se vraća u normalu.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba