Ne zanemarujte simptome

Kako prepoznati tihi srčani udar koji može proći neopažen

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: ilustracija
Doktori širom svijeta upućuju ozbiljna upozorenja o simptomima tihog srčanog udara – stanja koje može proći nezapaženo, a može imati ozbiljne posljedice po zdravlje. Za razliku od klasičnog srčanog udara koji često uzrokuje bolove u prsima, probleme s disanjem i bolove u trbuhu, tihi srčani udar može se manifestovati kroz suptilnije i dugotrajnije simptome.

Oba stanja uzrokuju blokade u krvnim žilama koje opskrbljuju srce, što vodi do oštećenja srčanog mišića i stvaranja ožiljaka. Međutim, simptomi tihog srčanog udara često su suptilniji i manje očiti, uključujući:

Blaga nelagoda u prsima

Umjesto akutne boli, tihi srčani udar često uzrokuje blagu nelagodu ili pritisak u centru prsnog koša. Prema stručnjacima sa Univerziteta Pennsylvania, osjećaj može biti toliko blag da ga neki ljudi ignorišu.

Bol u drugim dijelovima tijela

Tihi srčani udar može izazvati bolove u različitim dijelovima tijela, uključujući ruke, leđa, vilicu, trbuh i vrat. Ova bol može biti povremena i često se doživljava kao nelagoda koja se ne povezuje odmah sa srčanim problemima.

Mučnina i hladan znoj

Simptomi nalik gripi, poput mučnine, povraćanja i znojenja, također mogu biti znak tihog srčanog udara. Ovi simptomi su često pogrešno pripisani drugim zdravstvenim problemima.

Vrtoglavica i kratkoća daha

Vrtoglavica i osjećaj iscrpljenosti nakon svakodnevnih aktivnosti mogu ukazivati na srčane probleme. Ako se osjećate umorno, obavezno se posavjetujte s doktorom kako biste utvrdili uzrok.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba