Prepoznajte ga na vrijeme

Ključni simptom dijabetesa koji je često zanemaren

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Ilustracija
Dijabetes je globalni zdravstveni problem koji pogađa milione ljudi. Ono što je posebno zabrinjavajuće je da mnogi ljudi žive s ovom hroničnom bolešću, a nisu ni svjesni toga. Prepoznavanje simptoma dijabetesa ključno je za pravovremenu dijagnozu i adekvatno liječenje.

Pretjerana žeđ: Ključan indikator

Jedan od čestih simptoma dijabetesa koji se lako može zanemariti ili pripisati drugim uzrocima jest pretjerana žeđ. Organizacije poput National Health Service upozoravaju da pretjerana žeđ može biti posljedica nakupljanja viška glukoze u krvi. Visoke razine šećera potiču bubrege na veći rad kako bi ga filtrirali, što rezultira povećanom potrebom za unosom tekućine.

Dehidracija i ostali simptomi

Kod osoba s dijabetesom, višak šećera u krvi često dovodi do dehidracije, jer tijelo povlači tekućinu iz tkiva kako bi se nosilo s viškom šećera. To može dovesti do česte potrebe za mokrenjem, a urin može imati karakterističan slatki ili voćni miris, što je još jedan važan indikator za razmatranje.

Razlika između tipa 1 i tipa 2

Iako tačan uzrok dijabetesa tipa 1 još nije potpuno poznat, dijabetes tipa 2 često je povezan s faktorima kao što su pretilost, nedostatak fizičke aktivnosti te nasljedne predispozicije. Rano prepoznavanje simptoma može omogućiti brzu medicinsku intervenciju i upravljanje bolešću.

Ostali znakovi koji zahtijevaju pažnju

Osim pretjerane žeđi, postoje i drugi znakovi dijabetesa na koje treba obratiti pažnju. To uključuje osjećaj jakog umora, nenamjerno mršavljenje, svrbež u određenim dijelovima tijela te posjekotine ili rane koje sporije zacjeljuju. Zamagljen vid također može biti simptom visokih razina šećera u krvi.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba