Zdrava ishrana je bitna

Kosa vam je suha i beživotna? Sigurno joj fale ovi vitamini

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Ilustracija
Vaša kosa zaslužuje najbolju njegu, baš kao i ostatak tijela. Svakodnevni izazovi poput farbanja, sušenja na visokom temperaturama i upotrebe različitih styling alata mogu ostaviti traga na vašim vlasima. Srećom, postoje načini da očuvate kosu zdravom i sjajnom, a ključ leži u pravilnoj prehrani i pažljivoj njezi.

Baš kao što pravilna prehrana čini čuda za vaše zdravlje, ona također igra ključnu ulogu u zdravlju vaše kose. Željezo i cink su dva minerala koja ne smijete zanemariti. Željezo pomaže u dostavljanju kisika do folikula kose, dok cink doprinosi njenom sjaju i zdravlju. Nedostatak ovih minerala može uzrokovati opadanje kose i beživotan izgled vlasi.

Također, proteini su bitni za rast i održavanje kose. Žitarice, orasi, grah, sjemenke i lisnato zeleno povrće bogati su izvor proteina. Da biste dodatno poboljšali sjaj kose, uključite u svoju prehranu avokado, orašaste plodove i kokosovo ulje, koji pružaju zdrave masnoće.

Prirodni tretmani za kosu

Osim što možete konzumirati pravu hranu, prirodni tretmani mogu biti nevjerojatno učinkoviti u održavanju kose zdravom i sjajnom.

Kokosovo ulje: Ovaj prirodni dar možete koristiti za dubinsku njegu. Nanesite kašiku kokosovog ulja na kosu, od korijena do vrhova, i ostavite ga preko noći. Ako nemate vremena za noćni tretman, čak i 10 minuta može učiniti čuda. Kokosovo ulje hrani kosu, čini je elastičnom i vraća joj prirodan sjaj.

Jabučni ocat: Jabučni ocat je još jedan odličan prirodni lijek. Pomiješajte ga s vodom u jednakim omjerima i koristite ovu otopinu za ispiranje kose nakon uobičajnog pranja. Ne ispirite, a kosa će postati vidljivo sjajnija i zdravija. Ovaj tretman pomaže u uklanjanju ostataka proizvoda i balansiranju pH vlasišta.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba