Zdravlje

Neočekivane promjene tokom trudnoće: Šta očekivati i kako se nositi s njima

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Ilustracija
Žene u trudnoći prolaze kroz velike promjene - fizičke, fiziološke, ali i psihološke. Osim uobičajnih simptoma trudnoće kao što su mučnina, emotivnost i iscrpljenost, javljaju se i druge neugodnosti koje mogu biti poprilično iznenađujuće.

Ginekologinja i autorica brojnih knjiga, Michele M. Hakakha, ističe kako su mnoge promjene koje se događaju ženskom tijelu u trudnoći poprilično šokantne: rast dlaka na trbuhu, podrigivanje, zatvor, povećan vaginalni iscjedak i hemoroidi samo su neke od njih.

"To nisu stvari o kojima žene obično razgovaraju, stoga ne čudi što su takve promjene ponekad sramotne", objašnjava dr. Hakakha.

1. Pretjerana nadutost i ispuštanje vjetrova

Svaka trudnica suočava se s nadutošću i ispuštanjem vjetrova zbog hormonalnih promjena koje usporavaju probavni sistem. Tjelovježba i promjene u prehrani mogu pomoći u smanjenju tih problema. Izbjegavajte gazirana pića, grah, brokulu, cvjetaču i suho voće kako biste smanjili nadutost.

2. Inkontinencija

Nemogućnost kontrolisanja mokrenja, posebno pri kihanju ili smijanju, česta je u trudnoći. Praznite mjehur svaka dva sata, čak i ako ne osjećate potrebu, kako biste smanjili rizik od inkontinencije.

3. Dlake na neželjenim mjestima

Tokom trudnoće, hormoni mogu uzrokovati rast dlaka na neželjenim mjestima kao što su grudi, lice i trbuh. Najsigurnije metode uklanjanja su depilacija voskom i čupanje dlaka pincetom. Laserski tretmani lica tokom trudnoće nisu preporučljivi zbog mogućih nuspojava.

4. Mirisi

Neke žene razvijaju jače osjetilo mirisa tokom trudnoće, što može dovesti do averzije prema određenim mirisima hrane. Ako primijetite promjene u vaginalnim mirisima, obratite se doktoru kako biste isključili mogućnost infekcije.

5. Hemoroidi

Hemoroidi su česta neugodnost u trudnoći, uzrokovana zatvorom i dugim sjedenjem u WCu. Povećajte unos vlakana, pijte puno tekućine i koristite prirodne laksative kako biste ublažili simptome. Plodovi vještičje lijeske i protuupalne kreme mogu pomoći u liječenju hemoroida.

6. Akne

Akne su uobičajne tokom trudnoće zbog hormonalnih promjena. Većina proizvoda za čišćenje lica je sigurna, ali izbjegavajte proizvode s visokim koncentracijama salicilne kiseline. Razgovarajte s doktorom prije upotrebe bilo kojeg proizvoda za njegu kože.

7. Problemi s intimnošću

Fizičke promjene tokom trudnoće mogu uticati na osjećaj privlačnosti i intimnost s partnerom. Ako imate problema s komunikacijom o ovoj temi, razmotrite mogućnost zajedničke posjete ginekologu. Stručna osoba može pomoći u normalizaciji ovih osjećaja i problema.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba