nova studija

Nuspojave zračenja dojke mogu se smanjiti ovom metodom

Autor: ČuvajZdravlje.ba
FOTO: Ilustracija
Zračenje dojke, često korišteno u liječenju raka dojke, može izazvati nuspojave poput umora, crvenila, otečenosti i iritacije kože.

Također, pacijentice mogu primijetiti suhoću ili ljuštenje kože, a u nekim slučajevima mogu nastati promjene u obliku ili konzistenciji dojke. Dugoročne nuspojave uključuju promjene u osjetljivosti i, rijetko, razvoj fibroze.

Nova studija pokazuje da žene koje primaju veće doze zračenja u kraćem vremenu nakon operacije imaju manje nuspojava u usporedbi s tradicionalnim tretmanima. Ova metoda, nazvana hipofrakcioniranje, ne smanjuje učinkovitost liječenja i smanjuje nuspojave, poboljšava kvalitetu života pacijenata i može smanjiti troškove.

Studija je analizirala 35 kontroliranih ispitivanja s više od 20.000 pacijenata i pokazala da moderni režimi smanjuju učestalost crvenila i ljuštenja kože za 46% kod pacijentica s očuvanjem dojke te 32% kod onih s mastektomijom. Također, pacijentice su izvijestile o boljim estetskim ishodima i kvaliteti života.

Iako se veće doze zračenja čine sigurnima, potrebne su dodatne dugoročne studije, posebno za ultrahipofrakcioniranje, kako bi se potvrdila njegova učinkovitost. Stručnjaci preporučuju da umjerena hipofrakcionacija postane standard za većinu pacijenata, dok bi ultrahipofrakcioniranje trebalo razmotriti za odabrane pacijente u ranom stadiju.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba