Osobe koje su alergične na orašaste plodove, uključujući pistacije, mogu doživjeti ozbiljne alergijske reakcije, uključujući anafilaktički šok, čak i nakon konzumacije male količine pistacija.
Anafilaktički šok
Tokom sezone polena, posebno kada su prisutni pelud breze, lješnjaka, vrbe, topole, timotije i ambrozije, rizik od reakcija na pistacije može biti povećan zbog fenomena poznatog kao sindrom alergije na polen i hranu (PFAS). Ovaj sindrom nastaje kada imunološki sistem osobe prepoznaje proteine u određenoj hrani kao slične onima u polenu, što može izazvati alergijsku reakciju.
"Pistacije mogu izazvati ozbiljne IgE-posredovane reakcije, uključujući anafilaktički šok, posebno kod osoba s alergijama na druge orašaste plodove poput indijskih oraščića", ističe dr. Joana Costa, autorica pregleda objavljenog u Critical Reviews in Food Science and Nutrition.
Preporučuje se da osobe s alergijom na orašaste plodove izbjegavaju konzumaciju pistacija, posebno tokom sezone polena, kako bi smanjile rizik od ozbiljnih alergijskih reakcija.
Ako dođe do izlaganja pistacijama i pojave simptoma poput otežanog disanja, vrtoglavice, ubrzanog otkucaja srca, naglog pada krvnog pritiska ili gubitka svijesti, potrebno je odmah potražiti hitnu medicinsku pomoć.