Postoji li rizik?

Povezanost bolesti štitnjače i dijabetesa

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Ilustracija
Naučnici su utvrdili da postoji povećani rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 kod osoba koje imaju hipotireozu. Također, primijećeno je da autoimune bolesti štitnjače često su prisutne kod 17 do 30% osoba koje boluju od dijabetesa tipa 1.

Bolesti štitnjače i dijabetes predstavljaju značajan javnozdravstveni izazov zbog svoje učestalosti i globalne rasprostranjenosti. Ove bolesti su hroničnog karaktera i mogu rezultirati ozbiljnim zdravstvenim komplikacijama ako se ne dijagnosticiraju i ne liječe pravovremeno.

Koje su poveznice dijabetesa i bolesti štitnjače?

Iako se uobičajno autoimuni karakter šećerne bolesti pripisuje tipu 1, recentna istraživanja sugerišu da i šećerna bolest tipa 2 može imati autoimune karakteristike, što je naročito istaknuto u svjetlu spoznaja o složenim faktorima koji utiču na ovu bolest.

Prema istraživanju nizozemskih naučnika, osobe s hipotireozom imaju 13% veći rizik od razvoja šećerne bolesti tipa 2, a ako je prisutan i predijabetes, taj rizik se povećava na čak 40%.

Autoimuna povezanost između šećerne bolesti i bolesti štitnjače također je značajna. Autoimune bolesti štitnjače prisutne su kod 17 do 30% osoba s tipom 1 šećerne bolesti. Nadalje, postoji mogućnost manifestacije drugih autoimunih bolesti poput celijakije, pri čemu su autoimune bolesti želuca tri do pet puta češće kod djece i adolescenata s tipom 1 šećerne bolesti u usporedbi s općom populacijom.

S obzirom na dinamičnost istraživanja autoimunih bolesti, kontinuirano dobivamo nove spoznaje o njihovim karakteristikama. Ove spoznaje omogućavaju nam razvoj kvalitetnijih strategija za pravovremenu dijagnozu i liječenje, s ciljem sprečavanja hroničnih komplikacija i poboljšanja kvalitete života pacijenata.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba