Odgađa menopauzu

Rapamicin: Lijek koji bi mogao produžiti ženinu plodnost i do pet godina

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Ilustracija
Rapamicin, poznatiji po svojoj upotrebi u liječenju različitih zdravstvenih stanja, postaje sve više predmet interesa zbog svoje potencijalne sposobnosti da odgodi menopauzu i produži plodnost kod žena. 

Ovaj lijek, koji se već koristi za sprečavanje odbacivanja presađenih organa i liječenje raka, sada pokazuje obećavajuće rezultate u istraživanjima koja se provode na Sveučilištu Columbia.

Rapamicin je lijek koji je prvotno razvijen za liječenje transplantacijskih pacijenata, gdje pomaže u prevenciji odbacivanja presađenog organa. Također se koristi u onkologiji za liječenje nekih vrsta raka. Međutim, nedavna istraživanja sugerišu da bi mogao imati i druge korisne učinke, uključujući potencijal za odgađanje menopauze i poboljšanje plodnosti.

Preliminarni rezultati studija na Univerzitetu Columbia pokazali su da bi rapamicin mogao produžiti žensku plodnost i do pet godina. Istraživači su otkrili da lijek može smanjiti starenje jajnika za oko 20 posto, bez značajnih nuspojava. Ovo je posebno značajno s obzirom na to da se plodnost žena prirodno smanjuje s godinama.

Profesorica Yousin Suh, koja vodi istraživanje, opisuje rezultate kao "ostvarenje sna", naglašavajući da su preliminarni nalazi uzbudljivi i da pružaju nadu ženama koje se suočavaju s problemima plodnosti povezanima sa starenjem. Dosadašnji rezultati također ukazuju na poboljšanja u zdravlju, pamćenju, nivou energije te kvaliteti kože i kose kod žena koje koriste rapamicin.

Rapamicin može usporiti funkciju jajnika, smanjujući broj jajnih ćelija koje se oslobađaju mjesečno, što potencijalno produžuje plodnost. Studije su pokazale da bi ženama koje započnu s uzimanjem lijeka u svojim 30-ima mogle značajno usporiti proces starenja jajnika.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba