Smanjenje konzumacije dviju namirnica može pozitivno uticati na zdravlje
Epidemiolog Tim Spector naglašava važnost naših prehrambenih izbora za opće zdravlje i dobrobit. Prema njegovim istraživanjima, ograničavanje unosa mesa i mliječnih proizvoda može imati pozitivan uticaj na crijevnu mikrofloru, što rezultira nizom zdravstvenih prednosti, uključujući smanjenje rizika od upalnih bolesti i dijabetesa.
Analiza provedena na 33.000 Amerikanaca pokazala je da oni koji praktikuju održivu prehranu nisu patili od nedostatka ključnih hranjivih tvari poput kalija, željeza i vlakana. Umjesto toga, njihova prehrana se temeljila na manjem unosu crvenog mesa i većoj konzumaciji povrća, mahunarki, gljiva i sličnih namirnica. Takav način prehrane, kako ističe Spector, pruža izvanredne koristi za opće zdravlje.
Ove spoznaje naglašavaju važnost svjesnih prehrambenih izbora i potiču nas da razmotrimo način na koji se hranimo kako bismo unaprijedili svoje zdravlje i dobrobit.