Hrana je treća osnovna potreba čovjeka, nakon zraka i vode i temelj je dostojanstvenog života.
Svakodnevno uzimamo hranu zdravo za gotovo, ali koliko zaista razmišljamo o njenoj važnosti i dostupnosti na globalnoj razini? Iako je poljoprivredna proizvodnja dovoljna da nahrani sve ljude na svijetu, više od 733 miliona ljudi i dalje gladuje.
Pravilna prehrana povezana je s boljim zdravljem, boljim obrazovnim ishodima i većim ekonomskim prilikama. Zbog toga je osiguravanje pristupa kvalitetnoj hrani ključno za stvaranje zdravijeg i produktivnijeg društva.
Više od 2,8 milijardi ljudi u svijetu ne može priuštiti zdravu prehranu, a nezdrava prehrana je vodeći uzrok različitih oblika pothranjenosti – od neuhranjenosti i nedostatka određenih mikronutrijenata do pretilosti, koja je sada problem u većini zemalja i među različitim socio-ekonomskim klasama. Ipak, mnogi ljudi i dalje pate od gladi i ne mogu si priuštiti zdravu prehranu.
Najranjivije skupine prisiljene su hraniti se samo osnovnim i jeftinim namirnicama, dok druge skupine ne jedu svježu i raznoliku hranu, bilo zato što im nedostaju potrebne informacije za pravilne izbore ili zato što im je tako praktičnije.
Svjetski dan hrane povezan je s globalnim ciljem da se do 2030. godine postigne 0 % gladi. Ostvarenje tog cilja ne samo da bi spasilo milijune života, već bi imalo i ogromne ekonomske i društvene koristi. Ulaganja u prehranu vraćaju se višestruko, a eliminacija gladi može značajno doprinijeti zdravijem i sigurnijem svijetu za sve.