16. oktobar

Svjetski dan hrane: “Budućnost hrane je u našim rukama”

Autor: ČuvajZdravlje.ba
FOTO: Ilustracija
Danas, 16. oktobra, obilježava se Svjetski dan hrane, a ovogodišnja tema je ‘Pravo na hranu za bolji život i bolju budućnost’, s naglaskom na osiguravanje osnovnog ljudskog prava na hranu i prehrambenu sigurnost za sve ljude širom svijeta.

Hrana je treća osnovna potreba čovjeka, nakon zraka i vode i temelj je dostojanstvenog života. 

Svakodnevno uzimamo hranu zdravo za gotovo, ali koliko zaista razmišljamo o njenoj važnosti i dostupnosti na globalnoj razini? Iako je poljoprivredna proizvodnja dovoljna da nahrani sve ljude na svijetu, više od 733 miliona ljudi i dalje gladuje.

Pravilna prehrana povezana je s boljim zdravljem, boljim obrazovnim ishodima i većim ekonomskim prilikama. Zbog toga je osiguravanje pristupa kvalitetnoj hrani ključno za stvaranje zdravijeg i produktivnijeg društva.

Više od 2,8 milijardi ljudi u svijetu ne može priuštiti zdravu prehranu, a nezdrava prehrana je vodeći uzrok različitih oblika pothranjenosti – od neuhranjenosti i nedostatka određenih mikronutrijenata do pretilosti, koja je sada problem u većini zemalja i među različitim socio-ekonomskim klasama. Ipak, mnogi ljudi i dalje pate od gladi i ne mogu si priuštiti zdravu prehranu.

Najranjivije skupine prisiljene su hraniti se samo osnovnim i jeftinim namirnicama, dok druge skupine ne jedu svježu i raznoliku hranu, bilo zato što im nedostaju potrebne informacije za pravilne izbore ili zato što im je tako praktičnije.

Svjetski dan hrane povezan je s globalnim ciljem da se do 2030. godine postigne 0 % gladi. Ostvarenje tog cilja ne samo da bi spasilo milijune života, već bi imalo i ogromne ekonomske i društvene koristi. Ulaganja u prehranu vraćaju se višestruko, a eliminacija gladi može značajno doprinijeti zdravijem i sigurnijem svijetu za sve.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba