Svjetski dan ovisnosti o šećeru: Zašto se tako teško odričemo slatkiša?
Istraživanja su pokazala da visok unos dodatnog šećera u organizam može pridonijeti razvoju mnogih zdravstvenih tegoba – od pretilosti i dijabetesa do srčane bolesti i problema sa zubima.
Uz gore navedene tegobe, pretjerana konzumacija šećera može smanjiti razinu energije u tijelu, dovesti do fizičkog umora pa čak i pridonijeti da se osjećate depresivno.
Smanjenjem unosa šećera u vašoj prehrani pomoći ćete organizmu u borbi protiv razvoja hroničnih bolesti te unaprijediti vlastito zdravlje u cjelini.
Zašto se tako teško odričemo slatkog?
Veliki broj naučnih istraživanja pokazao je kako šećer utječe na sistem nagrađivanja u našem mozgu. Taj nam sistem s jedne strane pomaže prilikom preživljavanja, a s druge je odgovoran i za ovisničko ponašanje.
Kako nastaje ovisnost? Šećer kojeg uzmemo s hranom potiče lučenje dopamina u središnjem nervnom sistemu, tačnije u zoni koju nazivamo nucleus accumbiens – istom području mozga koji se aktivira kod upotrebe opojnih droga.
Simptomi koje možete osjetiti kada odlučite smanjiti unos šećera
Redukcija unosa šećera može dovesti do pojave nekih fizičkih i mentalnih smetnji. Kako će vaše tijelo reagovati na odricanje od šećera je individualna stvar. A simptomi i njihova ozbiljnost ovisit će o tome koliko ste do trenutka dijete unosili zaslađenih namirnica i pića.
Neki ljudi, naprimjer, primijete da im se simptomi protežu od nekoliko dana pa čak i do dvije sedmice, a nekima se simptomi pogoršaju u određenom dijelu dana (npr. između obroka) ili im stres postaje jak okidač za neutaživu glad za slatkim.
Ovi savjeti mogu pomoći osobama koje se bore s ovom ovisnošću.
1. Domaće poslastice: Kad pripremamo domaće poslastice, možemo upravljati količinom šećera. Ovo također može spriječiti prejedanje kupovnim slatkišima, piše TheHealthSite.
2. Prirodni zaslađivači: Smoothieji ili cijelo voće mogu biti naši deserti. Osim toga, voće nam daje vitamine, vlakna i antioksidanse, što je odlično za naše zdravlje.
3. Umjerenost: Umjerenost je najvažnija. Međutim, potpuno odricanje od šećera nije praktično, a uskraćivanje također može dovesti do još veće žudnje. Važno je postaviti si granice i postupno smanjivati unos šećera.
4. Eksperimentiranje namirnicama: Da bismo eksperimentirali, možemo koristiti prirodne zaslađivače kao što su med, javorov sirup i slično. To su male promjene, ali su iznimno korisne za naše zdravlje.
5. Izbor cjelovite hrane: Umjesto prerađenih grickalica, možemo izabrati cjelovite namirnice. To može uključivati svježe voće, orašaste plodove i druge prirodne, neprerađene namirnice.