Spriječite ga na vrijeme

Tri simptoma koji mogu ukazivati na povišen holesterol, a mnogi ih ignorišu

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Ilustracija
Praćenje nivoa holesterola može biti jednostavan način za procjenu vašeg načina prehrane i nivoa tjelesne aktivnosti. Ipak, osim ako ne posjetite svog doktora opće prakse, može biti teže ocijeniti vaše opće zdravstveno stanje.

Jedini siguran način da znate imate li visok holesterol, a koji se može kontrolisati dijetom, tjelovježbom i lijekovima, jeste krvni test. Međutim, ako primijetite bilo koji od ovih znakova na licu, rukama ili nogama, ili ako ste jednostavno zabrinuti zbog nivoa holesterola, trebali biste se odmah obratiti svom doktoru opće prakse, prenosi The Mirror.

Lice

Kada je u pitanju uočavanje visokog holesterola, vaše bi lice moglo otkriti sve. Brzi pogled u ogledalo može biti sve što je potrebno da prepoznate jeste li u opasnosti.

Holesterol putuje kroz razgranatu mrežu krvnih žila u tijelu, često se nakupljajući u određenim područjima. Jedno takvo područje može biti oko očiju, gdje se mogu pojaviti tri glavna simptoma.

Jedan od znakova visokog holesterola poznat je kao ksantelazma – to su izbočine koje se mogu stvoriti na kapcima ili okolnoj koži. Oni su rezultat masnih naslaga holesterola koji se nalaze odmah ispod površine, što im daje prepoznatljivu žućkastu nijansu.

Iako su obično bezopasni i bez iritacije, oni mogu biti pokazatelj viših nivoa masnoća u vašem krvotoku.

Još jedan uobičajni znak koji se može uočiti u nečijim očima je poznat kao arcus senilis, koji se manifestira kao plavi, bijeli ili sivi krug oko obojenog dijela vašeg oka, šarenice. Često počinje kao linija na vrhu i dnu vaše šarenice, prije nego što se razvije u puni krug.

Muškarci imaju veću vjerovatnost da će razviti ovaj prsten oko šarenice, što služi kao upozorenje da bi vam nivo holesterola mogao porasti – fenomen koji s godinama postaje sve rašireniji. Ako se ovaj prsten pojavi kod djece, to se naziva arcus juveniles i još je jači pokazatelj povišenog holesterola.

Treći najčešći simptom nakupljanja masnoće u vašim krvnim žilama je razvoj okluzije retinalne vene, što rezultira izbočenjem oka. Ovo ozbiljno stanje može nastati kada se holesterol odvoji i začepi venu koja krvlju opskrbljuje mrežnicu, uzrokujući njezino curenje.

Ruke

Vaše ruke mogu otkriti isto toliko znakova nakupljanja holesterola koliko i vaše oči. Međutim, mnogi ljudi mogu zanemariti simptome kao što su natečeni zglobovi ili male kvržice na rukama.

Tendon xanthomata može dovesti do stvaranja naslaga holesterola oko tetiva u vašem tijelu, što rezultira bolovima i oticanjem. Iako je to najviše vidljivo na zglobu, može se dogoditi bilo gdje, uključujući i Ahilovu tetivu.

Visoki holesterol često se može zanemariti, a mnogi njegovi simptomi pripisuju se drugim faktorima. Jedan takav znak da su vam nivoi možda previsoki česti su ili bolni osjećaj trnaca u rukama.

Noge

Ovi se simptomi također mogu manifestirati na vašim nogama. Budući da holesterol uzrokuje stvaranje plakova u krvi, sužavanje krvnih žila, utrnulost.

Takvi bi simptomi trebali potaknuti posjetu doktoru opće prakse jer mogu ukazivati ​​na perifernu arterijsku bolest (PAB). Kardiovaskularni institut NJ upozorava: “Noge su vam prilično daleko od srca, ali su također izložene riziku od komplikacija zbog visokog kolesterola.”

“Periferna arterijska bolest (PAD) je komplikacija koja se može razviti kada arterije u vašim nogama postanu preuske zbog nakupljanja visoke razine holesterola.”

“PAD može uzrokovati utrnulost i trnce u vašim nogama ili stopalima. Gubitak čula može povećati rizik od čira i drugih rana koje sporo zacjeljuju. Još jedan uobičajni simptom PAD-a je bol u nogama koja se osjeća kao grčenje mišića, posebno tokom fizičke aktivnosti.”

Ako se borite s bilo kojim od ovih osjećaja ili ste samo općenito zabrinuti za svoje zdravlje i način života, jedino rješenje je odlazak doktoru opće prakse na pretrage holesterola i savjet kako ga smanjiti.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba