Postoji povezanost

Uticaj dijabetesa na gubitak sluha

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Ilustracija
Dijabetes često je povezan s nizom komplikacija, uključujući srčane bolesti, oštećenje bubrega i probleme s vidom. Međutim, jedna manje poznata veza je između dijabetesa i gubitka sluha. Dok su ove dvije stanja na prvi pogled različite, istraživanja su pokazala da dijabetes može imati značajan uticaj na sluh.

Istraživanja su otkrila da osobe s dijabetesom imaju veći rizik od razvoja gubitka sluha u usporedbi s osobama koje nemaju dijabetes. Postoji nekoliko razloga za ovu povezanost. Jedan od ključnih faktora je oštećenje krvnih žila koje se često javlja kod osoba s nekontrolisanim dijabetesom. Ova oštećenja mogu uticati na cirkulaciju krvi u unutrašnjem uhu, što može rezultirati smanjenim dotokom kisika i hranjivih tvari u osjetne stanice sluha, što može dovesti do njihovog oštećenja i gubitka sluha.

Osim toga, istraživanja su pokazala da visoke razine glukoze u krvi, koje su karakteristične za dijabetes, mogu pridonijeti oštećenju živčanih ćelija u unutrašnjem uhu. Ove ćelije su od vitalnog značaja za prijenos zvuka u mozak, pa njihovo oštećenje može rezultirati smanjenim sluhom ili čak potpunim gubitkom sluha.

Važno je napomenuti da su rani simptomi gubitka sluha često suptilni i mogu proći neprimijećeno. Osobe s dijabetesom trebale bi posebno obratiti pažnju na promjene u svom sluhu i redovno se podvrgavati audiološkim testovima kako bi se pravovremeno otkrile eventualne promjene u sluhu.

Kako biste smanjili rizik od gubitka sluha povezanog s dijabetesom, važno je pravilno kontrolisati nivo šećera u krvi. To može uključivati redovne preglede krvi i pridržavanje preporuka vašeg doktora u vezi s prehranom, tjelesnom aktivnošću i lijekovima. Također je važno kontrolisati krvni pritisak i holesterol, jer visok nivo ovih faktora rizika također mogu pridonijeti gubitku sluha.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba