poremećaj sna

Uvijek se budite s glavoboljom? Evo koji su mogući uzroci

Autor: ČuvajZdravlje.ba
FOTO: Pexels
Buđenje u hladnoći i mraku nije baš zabavno za početak. Ali ako dan počinjete i sa snažnom glavoboljom, to je daleko od dobrog jutra i početka dobrog dana.

"Ako imate posla s kroničnim glavoboljama ili s glavoboljama koje se pojavljuju čim se probudite, uzrok bi mogao biti poremećaj spavanja", rekla je Nancy Foldvary-Schaefer, doktorica za medicinu spavanja i direktorica Centra za poremećaje spavanj.

Što može uzrokovati glavobolju kad se probudite ujutro?

Prema Medical News Today, čest uzrok je apneja u snu. Apneja u snu je bolest koju karakteriziraju pojave prekida disanja u snu i otežano disanje prilikom spavanja.

Stanje se izražava indeksom prekida disanja (APNEA-Hipopnea indeks ili AHI u jednom satu). Uzroci prekida mogu biti u zaprekama u gornjim dišnim putevima, nos, tonzile (mandule) i ždrijelo (opstruktivna sleep apneja – OSA) ili centralno uzrokovani poremećajem funkcije u produženoj moždini (centralna apneja).

Apneja vas također može učiniti pospanima danju i izazvati glasno hrkanje dok spavate, piše Huff Post.

Treba je liječiti što je prije moguće jer ovaj poremećaj disanja može uzrokovati niz zdravstvenih komplikacija. Ako se ne liječi, može potaknuti probleme u kontekstu mentalnog zdravlja, dovesti do slabijeg imunološkog sustava, doprinijeti gubitku pamćenja, ali i povećati rizik od visokog krvnog tlaka i zatajenja srca.

"Mislimo da više od polovice ljudi koji pate od apneje u snu ima glavobolje", rekla je dr. Foldvary-Schaefer.

Nesanica "može otežati spavanje, što može dovesti do više glavobolja." Depresija i anksioznost, mamurluk, prekomjerno spavanje, dehidracija, migrene i cluster glavobolje drugi su mogući uzroci.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba