Voće koje poboljšava zdravlje crijeva: Bogate vlaknima i vitaminima
Dijetetičarka Natalie Rico ističe:
"Obje vrste voća su dobre za nas. Redovno ih jedem i dajem svojoj djeci", prenosi EatingWell. I borovnice i maline sadrže vlakna, antioksidante i vitamin C, sve sa vrlo malo kalorija.
"Oko 125 grama malina sadrži osam grama vlakana, dok borovnice sadrže četiri grama", objašnjava nutricionista Teresa Gentile. Vlakna su neophodna za zdravlje creva, a maline se ističu kao jedan od najbogatijih prirodnih izvora vlakana.
"S druge strane, borovnice imaju prednost kada su u pitanju antioksidansi. Borovnice su najviše istražene zbog svojih zdravstvenih prednosti, zahvaljujući visokom sadržaju antocijanina", kaže Rico.
Antocijanini imaju antioksidativna i antiinflamatorna svojstva, a istraživanja pokazuju da mogu smanjiti rizik od srčanih oboljenja i dijabetesa tipa 2. Takođe, borovnice se često preporučuju za zdravlje mozga zbog njihovog bogatstva antioksidansima.
Obje vrste bobičastog voća su također bogate vitaminom C, koji jača imunitet i djeluje kao antioksidans. Otprilike 125 grama malina sadrži 32 miligrama vitamina C, što je oko 43 posto dnevnog preporučenog unosa, dok borovnice sadrže oko 15 miligrama. Pored toga, borovnice sadrže i vitamin K, koji je važan za zdravlje kostiju i zgrušavanje krvi.