Jaja na kajganu
Jeste li ikada pokušali podgrijati jaje na kajganu? Ako jeste, sigurno ste primijetili da postaje gumasto i neugodno za jelo. Iako podgrijavanje može uštediti vaše vrijeme, bolja opcija je da pripremite svježa jaja umjesto da pokušavate reanimirati prethodno skuhanu kajganu.
Kuhani špinat i povrće poput mrkve, cvekle ili celera
Kuhani špinat i povrće poput mrkve, celera ili cikle sadrže visoke koncentracije nitrata koji se pod ponovnim zagrijavanjem mogu pretvoriti u potencijalno kancerogene tvari – nitrozamine.
Špinat iz djetinjstva omiljena je kombinacija, ali bolje je pripremiti ga svježeg i pojesti odmah.
Pečeni i kuhani krompir
Pečeni ili kuhani kompir nije idealan za podgrijavanje, pogotovo ako je bio ostavljen na sobnoj temperaturi prije nego što je stavljen u frižider.
U njemu se mogu razviti bakterije koje mogu uzrokovati probavne smetnje. Stoga je bolje pripremiti samo onoliko krompira koliko ćete odmah pojesti.
Podgrijavanje hrane može biti korisno, ali ponekad je bolje pričekati nekoliko minuta više i pripremiti svježe jelo koje će biti ukusno i sigurno za zdravlje.