Evo šta kažu istraživanja

Dijetalna gazirana pića: Jesu li stvarno bolja za zdravlje?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Ilustracija
U posljednje vrijeme primijećen je značajan pad u potrošnji gaziranih pića s dodanim šećerom, što je pohvalno za javno zdravlje s obzirom na poznate rizike povezane s prekomjernim unosom šećera. Međutim, u isto vrijeme, konzumacija dijetalnih gaziranih pića doživjela je porast. Ovi proizvodi sada se redovno nalaze u otpadnim vodama, što može upućivati na njihov sveprisutni uticaj.

Iako dijetalna gazirana pića često promovišu kao zdravija opcija, istraživanja pokazuju da njihova konzumacija može imati složenije posljedice. Redovna konzumacija dijetalnih gaziranih pića povezana je s većim rizikom od razvoja metaboličkih poremećaja, uključujući dijabetes i srčane bolesti, čak i nakon prilagodbe za druge prehrambene i životne faktore.

U 2023. godini, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da aspartam, najčešće korišteno umjetno sladilo u dijetalnim pićima, može biti "moguće kancerogen za ljude". Međutim, WHO naglašava da trenutno nema dovoljno naučnih dokaza da bi se s potpunom sigurnošću moglo tvrditi da aspartam povećava rizik od raka, te da je njegova povremena konzumacija za sada smatrana sigurnom.

Unatoč nazivu "dijetalna", dijetalna gazirana pića nisu uvijek učinkovita za upravljanje težinom. Istraživanja provedena 2022. godine pokazala su da umjetna sladila mogu uzrokovati blagi gubitak težine, ali opservacijske studije otkrivaju da ljudi koji konzumiraju velike količine umjetnih zaslađivača imaju veći rizik od povećanja tjelesne mase i pretilosti.

Umjetna sladila mogu uzrokovati iritaciju probavnog sistema, što može dovesti do upale i simptoma poput proljeva, zatvora i nadutosti. Također, konzumacija dijetalnih gaziranih pića povezana je s rizikom od bolesti jetre temeljenih na upali, a prisutnost fosforne i limunske kiseline može pridonijeti eroziji zuba.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba