"Ovaj pristup nije važan samo za gubitak težine - radi se također o održavanju vašeg tijela zdravim", rekla je za Eat This, Not That.
Konzumiranje uravnoteženih obroka znači uključivanje raznovrsne hrane iz različitih skupina u odgovarajućim obrocima kako bismo osigurali da dobivamo sve hranjive tvari koje naše tijelo treba.
Uravnoteženi obrok obično uključuje izvor proteina (poput nemasnog mesa, ribe ili graha), ugljikohidrata (cjelovitih žitarica, voća i povrća) i zdravih masti (orašastih plodova, sjemenki ili avokada). Ove komponente rade zajedno kako bi tijelu dale energiju, podržale rast i oporavak mišića te održale cjelokupno zdravlje.
Ovakav pristup može spriječiti pad energije i prejedanje
Jedenje tokom dana, svakih nekoliko sati, pomaže u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi i održava naš metabolizam aktivnim. U usporedbi s konzumiranjem svih kalorija odjednom, ovaj pristup može spriječiti pad energije i prejedanje te podržati kontrolu težine.
"Započnite s planiranjem obroka unaprijed kako biste lakše birali zdrave stvari tokom dana. Pobrinite se da sadrže mješavinu ugljikohidrata, proteina i zdravih masti", kaže dijetetičarka.
Odlične opcije za doručak su zobena kaša s orašastim plodovima i voćem ili jaja s tostom od cjelovitih žitarica i avokadom. Za međuobroke možemo posegnuti za opcijama poput grčkog jogurta s bobičastim voćem ili mrkve s humusom.
"Nastojte jesti svaka tri do četiri sata kako biste održali stabilan nivo energije i izbjegli pretjeranu glad. Ne zaboravite slušati znakove gladi vašeg tijela i prilagoditi veličinu porcija u skladu s tim", zaključila je Carli, piše Index.