Hronična nesanica povezana je s konzumiranjem određene vrste hrane
To mogu biti bilo koje namirnice koje su modifikovane da bi im se poboljšao ukus, ili da bi trajale duže.
One su u suprotnosti sa hranom poput voća ili povrća, koja uglavnom dolazi onakva kakva jesu, piše Science alert.
Analizirali podatke
Istraživači predvođeni timom sa Univerziteta Sorbona Paris Nord u Francuskoj pregledali su podatke prikupljene na 38.570 odraslih u okviru istraživačkog projekta, mapirajući informacije o ishrani u odnosu na varijable spavanja.
„U vrijeme kada je sve više hrane ultraprerađeno, a poremećaji spavanja su sve prisutniji, važno je procijeniti da li ishrana može da doprinese lošem snu“, kaže Marie-Pierre St-Onge, naučnica o ishrani i spavanju sa Kolumbija Univerziteta u Sjedinjenim Američkim Državama.
St-Onge i njene kolege su otkrile statistički značajnu povezanost između veće potrošnje ultra prerađene hrane i povećanog rizika od hronične nesanice, nakon što su uzeti u obzir način života, kvalitet ishrane i faktori mentalnog zdravlja.
Učesnici studije su dobijali 16 posto svoje dnevne energije iz ovakve hrane, dok je 19,4 posto prijavilo simptome hronične nesanice, a ova grupa je imala veći unos ovakve hrane dnevno.
Podaci su također pokazali nešto jaču povezanost kod muškaraca.
Uzimajući u obzir prethodna istraživanja i dobro uspostavljene veze između ishrane i sna, možda nije iznenađujuće da ultraprerađena hrana može imati utjecaj na naša tijela u smislu rizika od hronične nesanice.
Neki od istih istraživača su ranije otkrili povezanost između mediteranske ishrane i nižeg rizika od nesanice, pa se čini da ova nova studija predstavlja drugu stranu tog odnosa.
Još uvijek nije jasno zašto bi ova veza mogla da postoji. Povezivanje ultraprerađene hrane sa povećanjem tjelesne težine je lakše, zbog njihovog visokog sadržaja kalorija, ali će biti potrebna dalja istraživanja da bi se razumjelo kako nas ova hrana može držati budnima tokom noći.
„U budućnosti, prospektivna epidemiološka, kao i klinička i eksperimentalna istraživanja mogla bi da unaprijede znanje o uzročnosti i putevima posredovanja“, pišu istraživači u svom objavljenom radu.
Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.