"Zbunjuje" vaš imunitet

Jabuke mogu pogoršati simptome alergije na polen

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Pexels
Proljeće donosi cvjetanje, svježinu i sezonske alergije. Za mnoge osobe koje pate od alergijskog rinitisa, simptomi poput kihanja, svrbeža očiju i začepljenog nosa povezani su s visokom koncentracijom polena u zraku.

Međutim, ono što često prolazi ispod radara jeste činjenica da i određene namirnice, konkretno jabuke, mogu dodatno pojačati ove simptome.

Kada imuni sistem ne pravi razliku

Fenomen poznat kao oralni alergijski sindrom (OAS) nastaje kada imuni sistem “zamijeni” proteine u voću s alergenima iz polena. Kod osoba alergičnih na brezin polen (najčešći proljetni alergen u Europi), jedenje svježe jabuke može izazvati svrbež u ustima, peckanje u grlu, oticanje usana ili jezika.

Prema studiji objavljenoj u Journal of Allergy and Clinical Immunology (2015), čak 70% osoba s alergijom na brezu razvija oralne simptome pri konzumaciji sirove jabuke.

"Riječ je o unakrsnoj reaktivnosti. Pproteini u jabuci imaju sličnu strukturu kao glavni alergen iz polena breze, poznat kao Bet v 1", objašnjava prof. dr. Scott Sicherer s Icahn School of Medicine, New York.

Simptomi su najčešće blagi, ali kod osjetljivijih osoba mogu se pogoršati u sezoni visokih koncentracija polena. Termička obrada, poput pečenja ili kuhanja, razgrađuje te proteine, pa kuhana jabuka obično ne izaziva iste simptome.

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba