Riječ struke

Koliko je opasno jesti neoprano voće i povrće?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Shutterstock
Konzumiranje voća i povrća koje nije oprano može vas izložiti unosu štetnih bakterija prisutnih u tlu ili pesticida koji se koriste u poljoprivredi. 

Dodatno, postoji mogućnost da ćete konzumirati i insekte koji su ubrani zajedno s tim proizvodima.

Pranje voća i povrća pomaže u uklanjanju prljavštine i bakterija koje se mogu nalaziti na tim proizvodima. Za tvrđe proizvode poput krumpira i lubenice, može se koristiti četka s čvrstim vlaknima kako bi se došlo do utora i pukotina na površini, piše livestrong.

E. coli, Listeria i Salmonella su najčešće bakterije povezane s bolestima koje se prenose hranom.

U mnogim slučajevima, simptomi uključuju mučninu, povraćanje, proljev i bolove u trbuhu. U težim slučajevima, trovanje hranom može uzrokovati zatajenje bubrega, meningitis pa čak i smrt.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti procjenjuje da se svake godine 48 milijuna ljudi razboli od trovanja hranom u Sjedinjenim Američkim Državama.

“Preuzimate rizik kad konzumirate bilo koje voće ili povrće koje nije pravilno oprano”, ističe stručnjakinja Toby Amidor. “Iako se poduzimaju sve mjere opreza od farme do stola i proces je vrlo dobro reguliran, uvijek postoji šansa da unesete štetne bakterije”, dodala je.

Najviše su ugrožene osobe s oslabljenim imunološkim sustavom, djeca mlađa od 5 godina i trudnice.

Kako pravilno oprati voće i povrće?
Pravilno pranje svih namirnica, uključujući one označene kao organske, lokalne i bez GMO-a, može smanjiti rizik od štetnih bakterija i pesticida.

Za pranje namirnica kod kuće, FDA preporučuje sedam koraka:

1. Operite ruke 20 sekundi toplom vodom i sapunom prije i nakon pripreme svježeg voća i povrća.

2. Izrežite oštećena ili zdrobljena područja na voću i povrću prije pripreme ili konzumacije.

3. Isperite sve namirnice vodom prije nego ih ogulite.

4. Nježno trljajte voće i povrće pod čistom vodom. Nema potrebe koristiti sapun ili sredstva za pranje.

5. Četkicom za povrće čistite čvrsto povrće (poput jabuka, lubenice, krastavaca i krušaka).

6. Osušite povrće čistom krpom ili papirom. To će pomoći u uklanjanju preostalih bakterija.

7. Za povrće poput salate ili kupusa, uklonite vanjske listove.

Nakon što ste oprali voće i povrće, sigurno skladištenje produljuje trajnost, smanjujući pritom rizik od rasta štetnih bakterija. Amidor ima tri jednostavna savjeta koje možete slijediti:

1. Držite svoj hladnjak postavljen na 4 stepena ili niže.

2. Hladite sve namirnice koje su kupljene prethodno narezane ili oguljene.

3. Držite voće i povrće odvojeno od sirovog mesa, peradi i morskih proizvoda

Kada kupujete već pripremljeno i prethodno narezano voće i povrće, obratite pažnju na to kako ih je trgovac skladištio. FDA predlaže da se prije kupnje svo prethodno narezano voće i povrće čuva u hladnjaku ili na ledu.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba