voće
Hidratacija kroz hranu
Ovo voće i povrće pomažu tijelu da se hidrira!
Zdravlje
List jedne biljke je potencijalni ubica bakterija
Jesu li kupine zdrave?
Kratak odgovor bi bio: apsolutno!
Tokom historije, ljudi su koristili plodove, lišće i grane kupine kao pomoć u liječenju različitih bolesti. Danas, iako je moderna medicina zamijenila tradicionalnu upotrebu, sve je...
skriveni rizik
Suho voće: Zdrav užitak ili šećerna zamka?
Prednosti
Hranljivo i zasitno
Tokom procesa sušenja voće gubi vodu, ali zadržava većinu hranljivih sastojaka. Time se povećava kalorijska vrijednost na 100 grama, što znači da mala količina može imati snažan nutritivni uticaj.
Bogato vit...
Štiti ritam života
Za snažan puls i zdravu krv – birajte šljive
Bogate su dijetalnim vlaknima, vitaminima C i K, kalijem, sorbitolom i polifenolnim antioksidansima, koji pozitivno djeluju na probavni, kardiovaskularni i koštani sistem.
Dokazana podrška probavi i zdravlju kostiju
Studija objavljena u J...
Ljetna upozorenja
Voće koje ljeti može biti opasno za djecu
Također, nezrelo voće iz porodice Rosaceae, poput breskve i kajsije, sadrži amigdalin, koji se u organizmu može razgraditi u cijanid, što može biti toksično ako se unese u većim količinama, posebno kod male djece.
Konzumacija nezrele luben...
Ishrana i trudnoća
Tri vrste voća koje trudnice trebaju konzumirati s oprezom
Papaja
Nezrela i poluzrela papaja sadrži lateks koji može izazvati kontrakcije maternice, povećavajući rizik od prijevremenog poroda ili spontanog pobačaja. Zrela papaja u umjerenim količinama može biti sigurna, ali uvijek je bolje konsult...
Prirodna terapija
Borovnice liječe masnu jetru
Jetra, ključni organ u detoksikaciji organizma, podložna je oksidativnom stresu i upalnim procesima, posebno kod hroničnih bolesti poput nealkoholne masne bolesti jetre (NAFLD).
Hepatoprotektivni uticaj borovnica
Aktivni sastojci borovnic...
Prirodni "fat burner"
Ovo voće ubrzava metabolizam i topi masnoće bez muke
Prema istraživanju objavljenom 2018. godine u časopisu Nutrients, redovni unos jagoda može ubrzati bazalni metabolizam i povećati oksidaciju masnih kiselina, što doprinosi efikasnijem sagorijevanju kalorija.
Nutritivni sastav i metabolički...
pazite šta pijete
Šećer u čaši brže vodi do dijabetesa nego onaj na tanjiru
Naime, šećeri uneseni pićem – poput gaziranih napitaka, voćnih sokova ili energetskih pića – imaju znatno snažniji negativan učinak na zdravlje u odnosu na šećere unesene hranom.
Zašto su šećeri iz pića opasniji?
Naučnici sa Sveučilišta B...
Crveno, slatko i protiv bolova
Maline ublažavaju bol u nogama
Kliničko istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Pain Research (2022) pokazalo je da svakodnevna konzumacija ekstrakta crvenih malina tokom 8 sedmica smanjuje intenzitet boli za 20–30% kod ispitanika s perifernom neuropatijom.
Štite...
Ljekovita snaga
Ovo voće štiti vaš organizam od čak sedam bolesti
Bromelain, aktivni sastojak ananasa, djeluje protuupalno i analgetski, smanjujući upale kod osteoartritisa i sportskih povreda. Vitamin C jača imunitet i štiti od oksidativnog stresa, dok mangan doprinosi zdravlju kostiju i metabolizmu.
Is...
Kada treba biti oprezan?
Pojeli ste trešnju s crvom? Evo šta se zapravo dešava u vašem tijelu
Mnogima tada nestane apetit, a javi se i panika – da li je to opasno po zdravlje?
Da li je crv opasan?
Najčešći “uljezi” u trešnjama su larve voćne mušice trešnje (Rhagoletis cerasi), sitni bijeli crvići koji se razvijaju unutar ploda. Ov...
Izazov za vašu probavu
Nutricionisti upozoravaju: Zašto ne biste smjeli miješati jagode i trešnje?
Razlog leži u njihovom različitom sastavu prirodnih šećera i načinu fermentacije u crijevima.
Fruktoza + sorbitol = potencijalna smetnja
Jagode su bogate fruktozom i vlaknima, dok trešnje sadrže značajne količine sorbitola – šećernog alko...
Crijevna osjetljivost
Zašto vas boli stomak nakon što pojedete trešnje?
Trešnje su nutritivno bogato sezonsko voće, ali kod nekih osoba mogu izazvati nelagodu u stomaku, nadutost, pa čak i grčeve. Ova pojava ima jasan medicinski temelj i ne znači nužno da ste "intolerantni“ na trešnje.
Fermentacija i osjetljiv...
Put do snažnijeg imuniteta
Jedna breskva osigurava najmoćniji vitaminski spektar za imunitet
Vitaminima bogata prirodna "imunološka bomba"
Jedna srednja breskva sadrži oko 10-15 mg vitamina C, što pokriva značajan dio dnevnih potreba za ovim ključnim nutrijentom. Vitamin C je esencijalan za sintezu kolagena i funkciju bijelih krvn...
Previše kalija
Lubenica uzrokuje hiperkalemiju
Kalij je elektrolit koji igra ključnu ulogu u ravnoteži tekućine i normalnoj funkciji bubrega.
Prekomjerna konzumacija kalija može povećati opterećenje na bubrege, pogotovo kod ljudi koji već imaju problema s bubrezima. Također, lubenica s...