Savjet stručnjaka

Najbolje vrijeme za doručak ako imate visok krvni pritisak

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Ilustracija
Doručak je najvažniji obrok u danu. 

Daje energiju za pravilan početak dana i pripremanje za sve obaveze. Jedenje doručka dobro je iz više razloga, a jedan od njih je pozitivan uticaj na visoki krvni pritisak.

Hranjiv doručak može pomoći da snizite pritisak, tvrdi dijetetičarka Michelle Routhenstein. 

"Doručkovanje osigurava ključne hranjive tvari koje pomažu srcu da učinkovitije obavlja svoj posao, poboljšavajući tonus krvnih žila i krvni pritisak", pojašnjava za Eating Well. 

Stručnjaci preporučuju doručkovanje unutar jednog sata nakon buđenja kako bi se održao zdrav krvni pritisak. 

"Ovo vrijeme pomaže tijelu da rano uspostavi ravnotežu šećera u krvi, smanji opterećenje kardiovaskularnog sistema i stabilizira krvni pritisak", ističe kaže dijetetičarka Vandana Sheth.

S njom se složila i Routhenstein koja dodaje da "doručkovanje unutar 30 do 60 minuta nakon buđenja može pomoći u reguliranju krvnog pritiska smanjujući nivoe hormona stresa kortizola, poboljšavajući osjetljivost na inzulin i osiguravajući hranjive tvari koje snižavaju pritisak.". 

Ako niste navikli svaki dan doručkovati, vrijedi pokušati dodati taj obrok u svoju rutinu, čak i ako ga ne stignete pojesti unutar sat vremena nakon buđenja, prenosi Index.

"Uvijek svojim pacijentima savjetujem da je najbolje vrijeme za doručak ono kada mogu sjesti, uživati u obroku i učiniti ga rutinom", kaže dijetetičarka Kaytee Hadley i dodaje: "Važno je ne samo što jedete, već i način na koji jedete. Sporije uživanje u obroku pozitivno utječe na probavu i krvni pritisak".

Kao glavne dobrobiti doručka, dijetetičarke su izdvojile: 

Bolji krvni pritisak

Niže nivoe hormona stresa

Nutritivno zdravlje srca

Regulisanje šećera u krvi

Od hrane koju bi trebalo najviše jesti, Hadley savjetuje da vam doručak bude "kombinacija namirnica poput voća, povrća, cjelovitih žitarica i orašastih plodova, s najmanje 20 grama proteina i minimalno soli". 

Međutim, savjetuje i da ne jedete toliko peciva i prerađeno meso, poput kobacisa koje mogu sadržavati veliku količinu natrija. 

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba