Ove često korištene namirnice mogu biti povezane s artritisom
Naučnici su otkrili kako crijevne bakterije metaboliziraju triptofan iz hrane u hemikaliju koja izaziva upalu, potencijalno stvarajući predispoziciju imunološkog sistema za artritis.
Istraživači su odlučili otkriti kako ova tvar može uzrokovati upalne bolesti poput reumatoidnog artritisa, koji pogađa oko 1% stanovništva.
Ako se ne liječi, može uzrokovati bolno oticanje šaka i stopala te deformacije zglobova.
Poznato je da mikrobiom – bakterije u našim crijevima – mogu razgraditi triptofan u nusprodukte.
Neki od tih nusproizvoda su protuupalni, ali također su povezali neke upalne uzroke s tim proizvodima.
Otkrili su da ova tvar može dovesti do razvoja autoreaktivnih T stanica koje su jače upalne.
Dakle, sugeriše li istraživanje da bismo se trebali drugačije hraniti?
Prema stručnjacima, prehrana bogata biljnim vlaknima i nemasnim mesom – poput mediteranske prehrane – štiti mikrobiom i maksimalno iskorištava protuupalna svojstva triptofana, naprotiv, tipična zapadnjačka prehrana uzrokuje upalno stanje koje može dovesti do razvoja artritisa i drugih upalnih stanja.