Jedite je češće

Ova hrana je izvor zdravlja

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Ilustracija
Sjemenke su bogate hranljivim materijama, proteinima, masnim kiselinama, vlaknima, vitaminima i mineralima, a sadrže i antioksidante koji blagotvorno utiču na zdravlje.

Od davnina ljudi su koristili sjemenke u različite svrhe. Na primjer, lan je korišćen za izradu tkanine, suncokret za dobijanje pigmenta, a susam se od davnina koristio u hrani i smatra se jednim od najstarijih "začina".

Ima mnogo jestivih semenki i trebalo bi da ih konzumiramo sirove. Pokušajte da izbjegnete prženje ili zagrijevanje kako ne biste uništili njihove hranljive komponente. Ako želite da povećate nutritivnu vrijednost svog obroka, obavezno uključite ovih pet sjemenki u svoj jelovnik.

Sjeme susama

Ne samo da su sjemenke susama izvor mangana i bakra, već su i izvor kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, fosfora, vitamina B1, cinka i dijetetskih vlakana.

Pokazalo se da snižavaju nivo holesterola kod ljudi, a istovremeno snižavaju krvni pritisak i štite jetru od oksidativnog oštećenja.

Kašičicom susama može se posuti salata, povrće, može se dodati u žitarice i testenine.

Čia sjemenke

Čia sjemenke imaju izuzetno visoku hranljivu vrijednost. One snabdjevaju tijelo proteinima, vitaminima A, B, E i D i mineralima kalcijumom, kalijumom, bakrom, gvožđem, manganom i cinkom.

Pored toga, odličan su izvor vlakana koja poboljšavaju varenje.

Priprema čia sjemena je jednostavna. Preporučljivo je da potopite jednu kašiku u bilo koji napitak najmanje 10 do 15 minuta prije jela da nabubri. Prethodno natopljeno seme nabubri i proizvodi sluz i pruža osjećaj sitosti skoro trenutno, poboljšava rad crijeva, ubrzava varenje i spriječava zatvor.

Sjemenke suncokreta

Sjeme suncokreta je bogato hranljivim materijama, uključujući proteine, vlakna, vitamine i minerale. Takođe su bogat izvor zdravih masti, koje su važne za zdravlje srca.

Sjemenke suncokreta su bogate vitaminom E, koji je snažan antioksidans i pomaže u održavanju zdrave kože i kose, kao i zdravlja srca. Ove semenke su takođe izvor selena, magnezijuma, cinka, mangana i fosfora, koji su važni za zdravlje kostiju i mišića.

Možete ih koristiti u salatama, kao grickalice, kao zamjenu za orašaste plodove i kao dodatak domaćim pecivima.

Laneno sjeme

Donedavno je bilo cijenjeno kao pomagai u smanjenju rizika od raka dojke i prostate, ali je laneno sjeme odlično i u održavanju kardiovaskularnog zdravlja.

Istraživanja pokazuju da lan utiče na smanjenje holesterola. Možete dodati laneno sjeme u peciva, žitarice ili smutije.

Sjeme bundeve

Sjeme bundeve dodajte na listu namirnica bogatih proteinima i vitaminom B. Ono sadrži značajne količine gvožđa, važnog za efikasno snabdjevanje hemoglobinom u crvenim krvnim zrncima.

Pomaže u borbi protiv depresije, može da spriječi nastanak kamena u bubregu i dobro je u borbi protiv parazita.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba