Ova manje poznata superhrana može smanjiti rizik od dijabetesa i pretilosti
Sada je studija otkrila još jednu potencijalnu superhranu za koju naučnici kažu da bi mogla pomoći u zaštiti od dijabetesa i pretilosti. Prema istraživanjima, pasji trn, koji se nalazi u nekoliko dijelova svijeta, bogat je prirodnim antioksidansima.
Ove male narančaste bobice rastu na trnovitim grmovima duž obale sjeverozapadne Europe i u središnjoj Aziji. Međutim, komercijalno se uzgajaju i u Kanadi od 2000-ih.
Bobice i listovi pasjeg trna naširoko se koriste zbog svojih nutritivnih, farmaceutskih i funkcionalnih svojstava. Ulje pasjeg trna bogato je omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, vitaminima E, B i A te polifenolima.
"Pasji trn je jedinstvena kultura s golemim potencijalom", rekao je autor nove studije Renan Danielski sa Univerziteta Newfoundland.
Znanstvenici su za svoju studiju istraživali polifenole u pasjem trnu. Otkrili su da se oni nalaze u ovoj biljci te imaju protuupalno djelovanje i blagotvorni su za kardiovaskularni sustav. Međutim, u pasjem trnu uzgojenom u Newfoundlandu pronašli su nekoliko različitih spojeva s pojačanom bioaktivnošću. Ekstrakt pasjeg trna pokazao je antidijabetički potencijal i potencijal protiv pretilosti.
"Buduća istraživanja moraju se usredotočiti na razumijevanje mehanizama iza tih učinaka te daljnje eksperimentiranje na životinjskim modelima i ljudima. To bi moglo dovesti do toga da se bobice koriste za liječenje ozbiljnih zdravstvenih stanja", zaključio je Danielski.