Obratite pažnju

Ove namirnice sadrže visok udio masni i negativno utiču na probavu

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Ilustracija
Prehrana bogata mastima može imati značajan uticaj na probavni sistem, posebno ako se konzumiraju namirnice koje su visoko zasićene ili trans mastima. Ove masti mogu usporiti probavu, izazvati nelagodu ili čak doprinijeti razvoju raznih probavnih problema.

1. Smrznuta pizza

Smrznute pizze često sadrže visoke nivoe nezdravih masti, uključujući zasićene i trans masti. Te masti mogu usporiti probavu, što dovodi do nadutosti.

Također, smrznute pizze često sadrže velike količine zasićenih i nezdravih masti, posebno u siru i dodacima. Te masti mogu usporiti probavu i pridonijeti nadutosti i nelagodi, dodaje ona.

Čips koji sadrži MSG

Čips koji sadrži mononatrijev glutamat (MSG) može doprinijeti nadutosti i uzrokovati salo na trbuhu. MSG je pojačivač okusa koji se obično koristi u prerađenoj hrani, uključujući mnoge vrste čipsa. Prekomjerni sadržaj natrija u MSG-u može dovesti do povećanog zadržavanja tekućine, čime se pogoršava osjećaj nadutosti.

MSG, pojačivač okusa, povezan je s mogućim poremećajima u regulaciji apetita, što može pridonijeti povećanom unosu hrane. Visok sadržaj natrija u takvom čipsu može dovesti do privremenog zadržavanja vode, uzrokujući nadutost i pogrešne fluktuacije težine. Umjetni dodaci u obrađenim grickalicama često potiču prekomjernu konzumaciju praznih kalorija i ometaju mršavljenje. 

Mliječni proizvodi

Sir, punomasno mlijeko, vrhnje i drugi masni mliječni proizvodi također sadrže značajan udio zasićenih masti. Ove masti mogu usporiti probavu i izazvati nelagodu u probavnom traktu, posebno kod osoba koje imaju osjetljiv probavni sistem ili probleme poput sindroma iritabilnog crijeva. Također, masni mliječni proizvodi mogu biti teški za probavu kod ljudi koji imaju intoleranciju na laktozu.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba