recept

Ovo je najhrskaviji i najmekši hljeb iz zdjele

Autor: ČuvajZdravlje.ba
FOTO: Ilustracija
Danas 16. oktobra obilježavamo Svjetski dan hrane, odnosno Svjetski dan hljeba.

Svaki zalogaj povezuje nas s prirodom, ljudima i tradicijama. Neka ovaj dan bude podsjetnik da čuvamo zemlju koja nas hrani, da budemo zahvalni na onome što imamo i da podijelimo s onima koji možda nemaju.

Povodom Svjetskog dana hljeba dijelimo s vama recept za klasični hljeb iz starinske zdjele koji će vas oduševiti već na prvi zalogaj.

@tajna.kuhinjee Kod mene baš mora biti dobar razlog da kupim hljeb 😅 Nekome je teret da pravi domaći, a ja baš uživam ❤️ Postupak i recept za hljeb iz šerpe sam već objavila, ali ću evo napisati ponovo 🫶🏻 SASTOJCI: -400 g brašna ( koristim TIP500) -4 g kvasca -mala kašika soli -mala kašika šećera -1-2 kašike ulja -250-300 mlake vode Tijesto zamijesite, pokrijte krpom i ostavite da nadođe. Kad nadođe, još ga jednom premijesite i ostavite opet da nadođe. Kad nadođe ponovo, oblikovati i staviti u šerpu ili tepsiju sa poklopcem. Poklopiti i ostaviti da nadođe. Kad nadođe u tepsiji, pospite brašnom, poklopite i stavite na pečenje. Peći u zagrijanoj rerni na 200-220 stepeni oba grijača 20-tak minuta, pa skinuti poklopac i peći dok lijepo ne porumeni. ❤️ Ako želite da ne bude hrskav, vruć hljeb zamotajte u krpu i stavite u najlonsku vrećicu . #tajnakuhinje #fy #fypp #fyyy #homemadebread #bread #domacihljeb #hljebizserpe #hleb #kruh #domacirecepti #fyyyyy #fyp #breadrecipe ♬ original sound - Tajna Kuhinje

Hljeb iz zdjele – sastojci:

400 g brašna (tip 500)
4 g kvasca
čajna kašika soli
kašika šećera
2 kašika ulja
250-300 ml mlake vode

Hljeb iz zdjele – priprema:

Sve sastojke pomiješajte i zamijesite glatko tijesto.
Ostavite tijesto na toplome da se podupla, oko sat vremena.
Ponovno mijesite pa ostavite na toplom još sat vremena.
Oblikujte hljeb i stavite ga u zdjelu s poklopcem koja može u pećnicu.
Poklopiti i ostaviti još pola sata kako bi nadošlo.
Kad se ponovno dignulo tijesto, posipati brašnom, ukrasiti, poklopiti pa peći oko 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stepeni.
Nakon 20 minuta skinuti poklopac i peći dok hljeb ne porumeni.

Savjet: Ako ne želite da bude hrskav, vruć hljeb zamotajte u krpu i stavite u foliju.

Uz ovaj će kruh sjajno ići i domaći džem od šljiva, a bit će savršen i uz domaći ajvar.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba