dobro zdravlje

Ovo je najzdravija namirnica na svijetu: Jedite je svaki dan i zaboravite na sve bolesti

Autor: ČuvajZdravlje.ba
FOTO: Ilustracija
Dobro zdravlje zasniva se na pravilnoj ishrani i ravnoteži hranjivih materija. Hrana bogata vitaminima, mineralima i zdravim mastima podržava optimalno funkcionisanje organizma, dok pravilna hidratacija i raznovrsnost namirnica pomažu u prevenciji bolesti i očuvanju energije.

Osim makronutrijenata, značajnu ulogu za zdravlje imaju i probiotici, poznate kao „dobre bakterije“, koje pozitivno utiču na zdravlje probavnog sistema, prenosi klix.ba.

Probiotici se nalaze u fermentisanim proizvodima poput jogurta, kefira i kiselog kupusa. Ovi proizvodi pomažu u održavanju ravnoteže crijevne mikroflore, koja ima ključnu ulogu u probavi, imunitetu i opštem zdravlju. Među njima, kefir se izdvaja kao fermentisani mliječni napitak bogat probioticima i smatra se jednim od najzdravijih fermentisanih proizvoda.

Kefir nastaje fermentacijom mlijeka pomoću kefirnih zrnaca, koja sadrže kombinaciju mliječnokiselih bakterija i kvasaca. Ovaj proces daje kefiru karakterističan kiselkasto-mliječni ukus i blago gaziranu teksturu.

Kefir je bogat probioticima koji pomažu u očuvanju ravnoteže crijevne flore, čime se smanjuju probavni problemi poput nadutosti, zatvora i sindroma iritabilnog crijeva. Probiotici iz kefira također pomažu u jačanju imunološkog sistema, a kefir sadrži i komponente sa antimikrobnim svojstvima.

Budući da je dobar izvor kalcijuma, magnezijuma i vitamina K2, kefir doprinosi zdravlju kostiju i smanjuje rizik od osteoporoze. Također, sadrži jedinjenja koja mogu pomoći u smanjenju upalnih procesa u tijelu, što je korisno za osobe s hroničnim upalnim oboljenjima.

Kefir se može piti samostalno, koristiti kao osnova za smoothieje, prelive za salate, ili kao zamjena za mlijeko u mnogim receptima. Može se naći u mliječnom, biljnom ili vodeno-fermentisanom obliku.

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba