Mislite na zdravlje

Pet dodataka prehrani koje trebate konzumirati tokom proljeća

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Ilustracija
Za koji dan počinje proljeće, a promjena godišnjih doba može značiti da će vašem tijelu možda trebati drugačiji vitamini i dodaci prehrani. Iako su topliji mjeseci obično obilježeni svježijom hranom, dijetetičar je ipak preporučio preispitivanje pravih vitamina i minerala koji će vam možda trebati za jačanje zdravlja.

Dr. Carrie Ruxton, dijetetičarka i savjetnica Službe za informacije o zdravlju i dodacima prehrani, rekla je:

“S prvim znakovima proljeća, naše misli često se okreću zdravlju i kondiciji, posebno tome da li dobijamo dovoljno vitamina i minerala iz naše prehrane. Sve se manje jede teška zimska hrana, a dolaze svježe salate i voće. No, čak i ako većinu vremena dobro funkcionišete s prehranom, još uvijek vrijedi razmisliti o dodavanju vitaminskih i mineralnih dodataka kao što su multivitaminski i multimineralni dodaci jer određena hrana ima malo prirodnih izvora hranjivih sastojaka.”

Ruxton je preporučila sljedećih pet vitamina.

1. Vitamin D

Svima se savjetuje uzimanje popularnog suplementa tokom jeseni i zime, pogotovo u krajevima gdje ima manje sunca, ali Ruxton je podijelila dokaze da vitamin D treba uzimati tokom cijele godine.

“Krema za sunčanje, SPF šminka i prekrivanje kože – sve to smanjuje izloženost vitaminu D, zbog čega su neke etničke manjinske grupe izložene većem riziku od nedostatka vitamina D.”

2. Folna kiselina

Potreban tokom trudnoće za podršku normalnom razvoju fetusa i tokom kasnijeg života za usporavanje kognitivnog pada, folat se nalazi u hrani poput jetre, zelenog lisnatog povrća i obogaćenih žitarica za doručak.

Dok je dnevna preporuka 200 mikrograma ili 400 mikrograma kada se planira trudnoća, vladina istraživanja sada otkrivaju da šokantnih 90 odsto žena ima manjak folata tokom godina rađanja i da postoji stalni pad statusa folata od 2008. godine. “To će samo dovesti do toga da više beba bude u opasnosti od spine bifide”, rekla je dr. Ruxton.

3. Vitamin B12

 Većina djece i odraslih dobija dovoljno vitamina B12 svojom prehranom, sve dok jedu raznovrsnu hranu životinjskog porijekla, poput mesa, peradi, ribe i jaja. Međutim, porast u biljnoj i veganskoj ishrani doveo je hiljade ljudi u opasnost od nedostatka ovog vitamina.

Dr. Ruxton je preporučila da ljudi koji slijede takve režime prehrane trebaju uzimati dodatak B12 ili koristiti prehrambeni kvasac u svojim obrocima. Dodala je da starije osobe takođe trebaju više vitamina B12 jer imaju manje “intrinzičnog faktora”, proteina u želucu koji pomaže tijelu da apsorbuje vitamin B12.

“Stariji ljudi trebali bi razmisliti o suplementaciji B kompleksom, ne samo zbog slabije apsorpcije, već i zato što su studije otkrile da dodatni vitamini B pomažu u usporavanju kognitivnog pada”, rekao je stručnjak.

4. Ostali B vitamini 

Potrebni za normalnu kosu, nokte, oslobađanje energije i regulaciju hormona, vitamini B1, B2, B6 i biotin imaju važne uloge u tijelu. Iako biste trebali unositi dovoljno ako jedete uravnoteženu, raznoliku prehranu koja sadrži meso, ribu, jaja, grašak i mliječne proizvode, ženama može koristiti dodatni B6 ako imaju simptome oko menstrualnog ciklusa ili menopauze.

5. Vitamin C

 Svako ko jede svojih pet obroka dnevno trebao bi da unosi dovoljno vitamina C, ali stručnjak je upozorio da je problem u tome što četvrtina odraslih u Ujedinjenom Kraljevstvu i zabrinjavajuće devetero od desetero djece nisu ni blizu toga.

“Jedenje puno voća i povrća i ispijanje čaše soka od naranče dnevno osigurat će dovoljno vitamina C. No, dok je preporučeni unos vitamina C 80 miligrama, utvrđeno je da viši unosi od oko 500-1000 miligrama tokom sedam do deset dana skraćuju trajanje prehlade, a to se najbolje postiže suplementima, osobito onima koji takođe sadrže cink”

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba