Bulgur može imati pozitivne efekte na zdravlje srca, gubitak težine, kontrolu šećera u krvi i zdravlje probave. Mnoge njegove zdravstvene prednosti pripisuju se njegovim vlaknima i biljnim jedinjenjima, piše ljepotaizdravlje.ba
U nastavku dostavljamo jednostavan i zdrav obrok s bulgurom.
Sastojci:
1 šolja bulgura
Zelena salata (komadići)
2 cherry paradajza (prepolovljeni)
Par kriškica svježe krastavice
¼ narendane mrkve
Par komadića sira po želji
Par oraha
1 kašika maslinovog ulja
So
Priprema:
Bulgur priprema podrazumijeva kuhanje u kipućoj vodi s omjerom 1:2 (npr. 1 šolja bulgura, 2 šolje kipuće vode).
Bulgur je potrebno isprati a potom ga staviti s potrebnom količinom posoljene vode u šerpicu. Promiješajte i pustite da provri na srednje jakoj vatri. Potom stavite poklopac, smanjite temperaturu i kuhajte dok se tečnost ne upije (otprilike 10-ak minuta).
Kada je bulgur spreman, sjedinite sve sastojke u zdjeli, umiješajte maslinovo ulje i so, a na vrh dodajte komadiće sira i orahe.