Samo pet grama ove izuzetno korisne namirnice pruža zaštitu za jetru i štitnjaču
Navedene su samo neke od pogodnosti koje pruža spirulina, alga koja se razvija u lužnatim jezerima i slanoj vodi, kako prenosi Živim.hr. Zahvaljujući svojoj otpornosti, sposobna je opstati u ekstremnim uslovima visokog nivoa alkalnosti, poput vrlo slane vode koja može sadržavati između 30 i 270 grama soli po litri. Osim toga, ova biljka predstavlja izuzetno bogat izvor proteina, minerala i drugih hranjivih tvari. To su svi izvrsni razlozi zbog kojih je možemo nazvati idealnim saveznikom za održavanje zdravlja.
Snažna antioksidativna i protuupalna dejstva
Spirulina predstavlja bogat izvor antioksidansa koji štite organizam od oksidativnih oštećenja. Ključna aktivna komponenta je fikocijanin, pigmentno-proteinski kompleks koji daje spirulini karakterističnu plavo-zelenu boju. Osim toga, fikocijanin djeluje protiv slobodnih radikala te sprječava stvaranje upalnih signalnih molekula, pružajući značajne antioksidativne i protuupalne efekte.
Potiče zdravu probavu
Spirulina sadrži aminokiseline koje potiču prisutnost probavnih enzima, olakšavajući proces zdrave probave. Također pomaže u borbi protiv crijevnih infekcija jer potiče imunosne stanice koje se suprotstavljaju virusima, čime se podržava probavni sistem.
Smanjuje razine LDL holesterola i triglicerida
Redovna konzumacija spiruline može smanjiti ukupni holesterol, LDL holesterol i trigliceride, dok istovremeno povećava HDL holesterol. U malom istraživanju provedenom na 25 osoba s dijabetesom tipa 2, dnevni unos dva grama spiruline značajno je poboljšao ove krvne parametre. Drugo istraživanje s osobama s visokim holesterolom pokazalo je da unos jednog grama spiruline dnevno smanjuje nivo triglicerida za 16,3 posto i LDL holesterola za 10,1 posto.
Štiti jetru
Fikocijanin prisutan u spirulini, prema istraživanjima, pomaže u zaštiti jetrenih ćelija od toksičnih oštećenja. Osim navedenih prednosti, spirulina također povećava energetski nivo, smanjuje anksioznost i stres, potiče regeneraciju štitnjače, ublažava alergije, pomaže kod PMS-a, poboljšava koncentraciju i pamćenje te pruža organizmu važne hranjive tvari.