Sezona je vrganja: Imamo tri recepta za omiljena i jednostavna jela
Vedri oktobarski dani mnoge su proteklih vikenda natjerali u berbu vrganja. Jer što je jesen bez njih? Iako u jelima volimo kombinovati šampinjone, bukovače i druge plodove prirode, čini se da vrganji imaju kultni status tokom hladnijih dana. Kako i ne bi – jelima daju sočnost, mogu se prirediti na različite načine, a uz to su bogati vitaminima, mineralima i antioksidansima. Ne sadrže masti, a procjenjuje se da 100 grama vrganja ima manje od 30 kalorija!
Znate li kako očistiti vrganje?
I doista, možeš ih pripremiti s jajima što je dobra opcija za hranjiv i zdrav doručak, s rižom, tjesteninom, ali i na 'žlicu'. Mogućnosti je puno, a mi izdvajamo tri recepta za ukusan obrok s vrganjima.
Dobra je stvar što se ovi 'kraljevi gljiva', kako ih se često naziva, mogu skladištiti u hladnjaku. Nemoj ih blanširati jer će izgubiti sočnost nego odvoji i očisti klobuke, nareži na ploške i slaži u slojevima – preporuka je to činiti na papiru za pečenje. Kad ih odlučiš upotrijebiti, samo ih stavi na vruću tavu. I sušenje vrganja jest opcija, no to se obično radi s većim vrganjima koje planiramo koristiti u kremastim jelima.
Sad kad smo utvrdili gradivo, vrijeme je da se 'bacimo' na recepte koje možeš isprobati već ove sedmice.
Kremasta supa od gljiva s kestenima
Kremaste supe nezaobilazno su toplo predjelo. Griju, ukusne su i zasitne, a ovaj recept s dodatkom kestena neodoljivo se stapa s jeseni. Sušeni vrganji miješaju se s kestenom, a pirjani se dodaju na kraju. Supa je spremna za sat vremena, a navedeni sastojci namijenjeni su za 10 porcija.
Sastojci:
30 grama suhih vrganja
120 grama tanko narezanih svježih vrganja
4 supene kašike maslaca (cca 60 grama)
500 grama tanko narezanih šampinjona
2 poriluka (narezanih na tanke ploške)
1 mrkva i celer
kašika mljevenog ružmarina
60 grama oguljenih, pečenih kestena
600 mililitara pilećeg temeljca
sol i biber
250 mililitara vrhnja
2 supene kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja
Priprema:
Sušene vrganje stavi u kipuću vodu dok ne omekšaju, otprilike 20 minuta. Procijedi tekućinu, a ostatak vrganja oprati i sitno nasjeckati. U loncu rastopiti maslac, dodaj nasjeckane vrganje, šampinjone, poriluk, mrkvu, celer i ružmarin pa kuhati petnaestak minuta na umjerenoj vatri s povremenim miješanjem. Dodaj kestene i temeljac te 700 ml procijeđene tekućine. Začini, zakuhaj supu i kuhati je oko 30 minuta, odnosno dok kesteni ne omekšaju. Dodati vrhnje i ostaviti da se malo ohladi.
Pasirati u blenderu u 'turama' i držati na toplom. Zatim na tavi zagrijati ulje, dodati narezane vrganje, začiniti sa soli i biberom pa kuhati na umjereno jakoj vatri dok lagano ne porumene, oko šest minuta. Posluži supu i ukrasi pirjanim vrganjima.