Šta uraditi s tim napuklim jajetom – treba li ga baciti ili je ipak sigurno za jelo?
U većini slučajeva, jaje koje je puklo treba baciti, posebno ako niste sigurni koliko dugo stoji puknuto. Naime, napuklo jaje u sebi može imati razne bakterije, među kojima je najpoznatija salmonela.
Najčešće se trovanje salmonelom može manifestovati u obliku dijareje, bolova u stomaku, povraćanja i povišene temperature, a procjenjuje se da samo jedno od 20 hiljada jaja sadrži salmonelu.
Ipak, jedno istraživanje iz 1996. pokazalo je da je do 93 puta veća vjerovatnoća da ćete se razboljeti od napuknutog jaja nego od neoštećenog.
Dakle, ako primijetite napuklo jaje, najsigurnije je baciti ga, osim ako znate da ste ga vi slučajno razbili na putu do kuće ili u kuhinji. U tom slučaju razbijena jaja bez ljuske što prije prebacite u hermetički zatvorenu posudu i čuvajte ih u frižideru najduže dva dana.