jesenji recepti

Ukusna i zdrava jesenja salata s cveklom – recept koji morate probati!

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Freepik
Za održavanje normalne razine željeza u organizmu važno je jesti namirnice koje su bogate željezom i vitaminom C.

Pravilnom kombinacijom sastojaka možemo pripremiti hranjive i ukusne obroke koji pozitivno utiču na zdravlje krvi i jačaju imunitet.

Sastojci:

2 cvekle, oguljene i narezane na kolutove
1 šalica svježe rikole
1 čajna žličica bučinog ulja
1 jušna žlica sjeckanih badema ili oraha
pola šalice dimljenog tofua, narezanog na kockice
1 čajna žličica balzamičnog octa
sol i papar po ukusu

Priprema:

Sve sastojke pažljivo pomiješajte u većoj posudi. Začinite solju, paprom, bučinim uljem i balzamičnim octom. Ova salata može se poslužiti kao ukusan i zdrav prilog uz glavno jelo, ali i kao lagani obrok samostalno, naročito u hladnijim danima kada je organizmu potrebna dodatna snaga i energija.

Ova kombinacija cikle i rikole bogata je vitaminima, mineralima i antioksidansima, dok bučino ulje i orašasti plodovi doprinose unosu zdravih masti. Dimljeni tofu daje dodatni izvor proteina, što ovu salatu čini hranjivom i izbalansiranom.

Uključivanje ovakvih jela u svakodnevnu ishranu doprinosi boljem opštem zdravlju i održavanju vitalnosti.

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba